Økonomi

Netflix-aktien er de seneste 10 års bedste aktie i USA – men fra 2020 kommer en ny konkurrent

Netflix har ændret den måde, som vi ser tv og film på.

Foto: Pexels

Julius Tromholt-Richter


27 december, 2019Netflix-aktien er blevet 40 gange så meget værd de seneste 10 år. Men fra 2020 kommer Disney+ til Europa - og så starter krigen om seerne.

Hvis du for 10 år siden stod og overvejede, hvad du skulle købe aktier i, så havde det været en god idé at købe Netflix-aktier.

Netflix-aktien er nemlig blevet 40 gange så meget værd i dag, som den var for 10 år siden. Så hvis du havde investeret 10.000 kroner, så var de blevet til 400.000 kroner i dag. Det havde ikke været så dårligt.

Netflix-aktierne er steget så meget, at det er den amerikanske aktie, som er steget mest de seneste 10 år. Det viser S&P 500-indekset, som er en liste over amerikanske aktie-selskaber og deres værdi.

Hvad har Netflix gjort så godt?

Aktier
Netflix er et aktie-selskab. Det betyder, at du kan købe aktier i firmaet. Når man køber en aktie, køber man en lille del af et selskab.

Hvis mange vil købe aktierne, stiger de i pris, og selskabet bliver mere værd. Hvis folk ikke er så interesserede i at købe aktierne, falder prisen, og selskabet bliver mindre værd. Dem med flest aktier ejer og styrer firmaet.

Netflix var den første store streaming-tjeneste. For 10 år siden streamede folk ikke, som de gør i dag. Den gang så man det, der var i tv eller købte DVD’er.

Netflix har altså ændret den måde, som vi ser film og tv på. Det fortæller medie-eksperten Keld Reinicke, som blandt andet har vært med til at starte TV2 Zulu og DR2.

”De var startskuddet til den kæmpe bølge af originalt indhold, som alle streaming-tjenesterne laver i dag. Og så har det vendt op og ned på vores vaner som medieforbrugere. I løbet af de seneste ti år har vi allesammen lært at bruge ord som streaming og binge,” siger Keld Reinicke til DR.

Konkurrencen er blevet stor

  • Netflix blev grundlagt i 1997 i USA.
  • I starten var Netflix et sted, hvor du kunne købe og leje DVD’er. Senere udviklede de sig til en streaming-tjeneste.
  • Netflix havde for 10 år siden 12 millioner brugere i USA. I dag har de 158 millioner brugere over hele verden.

De seneste 10 år er der kommet flere og flere konkurrenter til Netflix. Bare i Danmark har vi nu blandt andre Viaplay, DR TV, TV 2 Play, HBO Nordic, Apple TV+ og Amazon Prime.

Til næste år kommer der også en kæmpe Netflix-konkurrent på banen. Her kommer streamingtjenesten Disney+ nemlig til Europa. Og de vil gerne overtage tronen fra Netflix.

Udover alle Disney-klassikerne så ejer Disney også Pixar, Star Wars, alle superheltene fra Marvel og filmselskabet 21st Century Fox. Så i 2020 er der lagt op til den helt store seer-krig mellem streaming-giganterne.
© Copyright - seismo 2019