Videnskab

Nasa kunne ikke finde rum-fartøj – men det kunne rum-nørd på Twitter

En indisk rum-nørd har hjulpet Nasa ved at kigge på billeder af månen.

Foto: Pexels

Julius Tromholt-Richter


3 december, 2019



Indien ville lande på månen med rum-fartøj – men det styrtede ned. Nu har rum-nørd fundet det på månen.

Det er ikke hver dag, at man får et brev fra Nasa, hvor der står “tak” og “tillykke.”

Men det fik den indiske ingeniør Shanmuga ‘Shan’ Subramanian. Han har nemlig hjulpet dem med at finde et rum-fartøj, som var styrtet ned. Shan siger selv, at han er en ægte rum-nørd.

Indien havde tilbage i september forsøgt at lande rumfartøjet, Vikram, på månen. Det ville gøre Indien til det kun fjerde land nogensinde til at lande på månen. Vikram skulle blandt andet undersøge månens overflade og søge efter vand, skriver bbc.

Men noget gik galt. 2,1 kilometer fra månens overflade mistede inderne kontakten til rumfartøjet. Det styrtede ned på månen, men Nasa kunne ikke finde det. Der var ikke nogen mennesker ombord.

Nasa bad om hjælp

Nasa lagde to billeder af månen op på nettet. Et før og et efter at rumfartøjet var styrtet ned. De bad folk om hjælp til at finde det sted, hvor Vikram var styrtet ned.

Og det fandt indiske Shanmuga ‘Shan’ Subramanian. Han satte to bærbare computere med hver sit billede op ved siden af hinanden. Og så var det bare om at gå i gang med at kigge på billederne.

”Det var svært, men jeg brugte mange kræfter på det”, siger han ifølge avisen.dk. Og til sidst fandt han det sted, hvor han mente, at rumfartøjet var landet. Han lagde sit fund op på Twitter.

Her er billederne, som Shan lagde op på Twitter.

Nasa har brugt to måneder på at undersøge fundet, og kan nu bekræfte, at Subramanian har ret. Nasa har derfor sendt ham et brev, hvor de både siger tak for hjælpen og tillykke, skriver han på Twitter.

Så kan man godt tillade sig at være stolt og at spille lidt smart over for venner og familie. Det er nemlig ikke alle, der får et personligt brev fra Nasa.

Læs hele Nasa brev til Shan her.




© Copyright - seismo 2019