Videnskab

Næsten dobbelt så mange naturkatastrofer: Hvorfor bliver naturen mere farlig?

Sådan ser en orkan ud oppefra.

Foto: NASA/Unsplash.

Freya Ea Bjørnlund


22 oktober, 2020



De seneste 20 år er antallet af naturkatastrofer i verden steget voldsomt. Det viser en ny undersøgelse.

Jord-skælv, orkaner og tsunamier. Der kommer flere og flere natur-katastrofer i verden. Det skriver FN.

Der har været næsten dobbelt så mange naturkatastrofer de seneste 20 år, når man sammenligner med de forrige 20 år. Det viser en ny undersøgelse lavet af UNDRR, som står for United Nations Office for Disaster Risk Reduction.

Mellem 2000 og 2019 har der været 7.348 naturkatastrofer i verden. De har kostet 1,2 millioner mennesker livet. Og de har skabt alvorlige problemer for fire milliarder mennesker.

Naturkatastrofer er også dyre. Det koster mange penge at hjælpe alle de mennesker, der er kommet til skade eller har mistet deres hjem. I de seneste 20 år har naturkatastrofer kostet verden op mod 20 trillioner kroner.

Hvis man kigger 20 år længere tilbage i tiden, ser tallene ikke lige så slemme ud. Mellem 1980 og 1999 var der 4.212 naturkatastrofer.

Hvorfor kommer der flere naturkatastrofer?

Det store spørgsmål er: Hvorfor oplever vi flere naturkatastrofer lige nu?

En lille del af forklaringen på de stigende tal er, at vi er blevet bedre til at holde øje med og undersøge naturkatastrofer. Det skriver forskerne i den nye rapport fra UNDRR.

Men de er ikke i tvivl om, at klima-forandringerne er den vigtigste grund.

I dag er den gennemsnitlige temperatur i verden allerede steget 1,1 grad på grund af klimaforandringer. Og vi kan allerede mærke konsekvenserne.

Nu ser vi ”klare beviser” for, at ”effekterne kan mærkes på den stigende hyppighed af ekstreme vejr-hændelser, blandt andet hede-bølger, tørke, over-svømmelse, vinter-storme, orkaner og skov-brande,” skriver UNDRR.

Mami Mizutori er chef for UNDRR. Hun kalder det ”forbløffende”, at verdens lande bliver ved med at ”så frøene til vores egen undergang på trods af videnskaben og beviser på, at vi er ved at gøre vores eneste hjem til et ubeboeligt helvede for millioner af mennesker.”

Dyrene lider også under naturkatastrofer og klimaforandringer. Og mange arter er tæt på at forsvinde. Men en ny rapport viser, at over halvdelen kan reddes med en lille indsats – læs mere om det her.  

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Vores forfædre fik børn med neandertalere




© Copyright - seismo 2019