Kultur

Michelin-guide: En dansk restaurant fik hele to stjerner, mens tre andre mistede deres

Restaurant Jordnær i Gentofte fik to Michelin-stjerner. En mere, end restauranten fik sidste år.

Foto: Ole Martin Wold/NTB/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


18 februar, 2020



Den nye restaurant Alchemist gik fra nul til to Michelin-stjerner – noget, der meget sjældent sker. Samtidigt måtte tre andre restauranter give afkald på deres ene.

I går aftes blev der uddelt Michelin-stjerner i den norske by Trondheim. Michelin-guiden er en guide over de bedste restauranter i verden – også de allerbedste i Danmark. Aftenens store danske vinder var den nyåbnede restaurant Alchemist – restauranten gik fra nul til to Michelin-stjerner. Det er et meget sjældent spring. Langt de fleste restauranter får først én stjerne – og derefter to.

Man kan dog ikke sige, at det var en fest-aften for alle de danske restauranter. Tre restauranter mistede nemlig deres ene stjerne. Og den verdenskendte restaurant Noma måtte i år også nøjes med deres to. Dermed er restaurant Geranium, der ligger i Parken, stadig den eneste danske restaurant med tre Michelin-stjerner. Sådan skriver Berlingske.

Hvordan startede Michelin-guiden?

Du kender måske ordet “Michelin” fra michelin-manden – altså ham den hvide figur, der sælger bil-dæk. Men dæk og fin mad hænger faktisk sammen. For de franske brødre Édouard og Andre Michelin skabte først dæk-firmaet Michelin. Bagefter opfandt de så Michelin-guiden for at få folk til at køre længere for at finde en god restaurant, så deres dæk ville blive mere slidte. På den måde kunne brødrene sælge flere dæk. 

Kilde: guide-michelin.com

Hvordan får man en Michelin-stjerne? 

Man kan enten få en, to eller tre Michelin-stjerner. Tre er det bedste. 

Det er svært at få en Michelin-stjerne, og præcis hvad man skal gøre, er der ikke nogen, der ved. Det eneste, der er sikkert, er, at du skal lave virkelig god og flot mad.

For at en restaurant kan få en Michelin-stjerne, skal der komme nogen ud og smage på maden. De personer kaldes smagsdommere. De tager ud til en helt masse restauranter i hele verden, og smager på deres mad. Så vurderer de, hvor god maden er. Hvis man skal have en Michelin-stjerne, kommer der flere smagsdommere ud for at vurdere, hvor mange stjerner restauranten skal have.

Der er ingen, der rigtig ved, hvem smagsdommerne er, for de reserverer altid bord under et falsk navn. Og de siger meget sjældent til restauranterne, at de er smagsdommere fra Michelin. Du kan se, hvad Michelin-guiden kigger efter hos restauranterne her.

Du kan se resultaterne fra uddelingen her.

Hvor mange penge tjener en Michelin-restaurant?

Når man tænker på fin mad, så tænker man også tit, at det er dyr mad. Det passer også rimelig godt. Men bare fordi, at maden er dyr og har flotte Michelin-stjerner, betyder det ikke, at restauranterne tjener mange penge. Faktisk er det meget forskelligt. 

I mange år har top-restauranterne med Michelin-stjerner haft røde tal på bundlinjen – det betyder, at de bruger flere penge, end de tjener. Hvis man har overskud, tjener man flere penge end man bruger.

Det er nemlig dyrt at have en toprestaurant med Michelin-stjerner. Både de råvarer, der bruges til at lave mad, og de mennesker, som arbejder der, skal være de bedste af de bedste.

De sidste par år har en del restauranter fået økonomien vendt, så de nu har overskud på kontoen – og altså tjener penge. Men det er langt fra de fleste. Derfor er det ikke nødvendigvis vildt godt at få en Michelin-stjerne, i hvert fald ikke hvis man kigger på pengene. 

Du kan se, hvor meget nogle af de danske toprestauranter tjener, hos Berlingske her




© Copyright - seismo 2019