Identitet

Kønssygdom var næsten glemt: Nu blusser den op igen

For cirka 20 år siden fik færre end 100 danskere gonorré om året. Sidste år blev mere end 2.000 personer smittet.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


3 december, 2019



Antallet af gange, danskere får gonorré, er fordoblet de seneste fem år.

Køns-sygdom var næsten glemt: Nu blusser den op igen

Det svier, når du tisser. Og du får mærkeligt udflåd i underhylerne. Og hvis du ikke bliver behandlet, så kan det blive ret så ubehageligt.

Gonorré er nok ikke den kønssygdom, du er blevet advaret mest imod. I mange år har den været ret sjælden i Danmark. For cirka 20 år siden blev kun cirka 100 personer smittet om året.

Men nu har gonorré fået et comeback, skriver Kristeligt Dagblad. Antallet af danskere, der bliver smittet med gonorré, er fordoblet, viser tal fra Statens Serum Institut. I 2014 blev der talt 1.141 tilfælde af gonorré. Men i 2018 var tallet oppe på 2.200.

Hvad er gonorré helt præcist?

Gonorré er en sygdom, som starter med bakterien Neisseria gonorrhoea. Sygdommen smitter ved sex uden kondom – og det gælder altså både samleje i skeden, oral-sex og anal-sex.

Bakterien fører til betændelse i slim-hinderne, for det meste i urin-røret og hos kvinder også i liv-moderen. Men hvis man har oral- og analsex, kan bakterien også smitte til slimhinden i munden og i ende-tarmen.

Tegn på gonorré kan godt minde om tegn på en anden kønssygdomklamydia. Det svier, når man tisser. Mænd får udflåd ved urinrøret. Kvinder får udflåd i skeden.

Mange har dog slet ingen symptomer – men derfor skal man alligevel huske at blive testet hos lægen. For hvis kvinder ikke bliver behandlet, kan det føre til betændelse i underlivet. Og det kan i værste fald føre til, at man ikke længere kan få børn.

For mænd kan gonorré udvikle sig til betændelse i bitestiklerne, som er lange kanaler bag testiklerne. Og det kan give smerter og feber.

Hvordan slipper man af med gonorré?

Heldigvis er det nemt at komme af med gonorré, hvis man først går til lægen. Sygdommen kan behandles med antibiotika, som kan dræbe bakterier. Det kan du få som piller eller i en sprøjte.

Men man slipper ikke for at fortælle alle, man har haft sex med, at de også lige skal testes.

Gonorré er langt fra den eneste grund til at bruge gummi. Tal fra Statens Serum Institut viser også, at klamydia bliver mere udbredt. I 2014 blev der talt 30.881 tilfælde af klamydia. I 2018 var tallet oppe på 33.415 tilfælde.




© Copyright - seismo 2019