Klima - en verden i krise

Klima-forsker: Danmark bliver hårdere ramt af klima-forandringerne end forventet

I år har Jylland fået dobbelt så meget regn som Sjælland

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


5 marts, 2020



Selvom temperaturen stiger over hele verden, så stiger den ekstra meget i Danmark. Blandt andet derfor er vores vintre ikke så kolde, og vores somre rigtig varme.

Oversvømmelser flere steder i Danmark, ingen sne hele vinteren og en gennemsnitstemperatur på fem grader i februar måned. Der er ingen tvivl om, at vejret i Danmark har ændret sig de seneste par år. Og det er der en forklaring på – faktisk er Danmark langt hårdere ramt af klima-forandringerne end gennemsnittet af verden, det forklarer klima-forsker Rasmus Anker Pedersen. Sådan skriver Politiken

Februar i år har generelt ikke lignet sig selv. Faktisk har måneden slået hele to vejr-rekorder. Dem kan du læse mere om her

Hvorfor bliver det varmere i Danmark?

Tal fra DMI viser, at temperaturen i Danmark i februar er steget omkring 1,5 grad de seneste 30 år. Gennemsnittet på verdensplan er kun steget en halv grad over de samme 30 år. Så derfor bliver Danmark altså hurtigere varmere end gennemsnittet af resten af verden.

Grunden til at Danmark bliver varmere end resten af verden, kan skyldes is-vintre. Eller rettere manglen på isvintre. Der har nemlig ikke været en isvinter i Danmark i over 20 år. En isvinter er en vinter, hvor det er så koldt, at havet fryser til is i en længere periode. Og det skal fryse så meget til is, at det er svært for skibe at sejle. 

Isvintre påvirker temperaturen ret meget. Luften bliver nemlig varmet op af havet. Hvis der havde været isvinter, ville havet være længere tid om blive varmt, og dermed også være længere tid om varme luften op. Så når der ikke er sådan rigtig is-koldt om vinteren, så er havet meget hurtigere om at varme luften op.

Gennemsnitstemperatur i Danmark

  • Det varmeste år i Danmark var i 2010, her var der en gennemsnitstemperatur på 10,0 grader. 
  • Det koldeste år i Danmark var i 1879, her var der en gennemsnitstemperatur på under 6 grader. 
  • Gennemsnittet for den årlige temperatur i hele Danmark er 8,3 grader. Men svinger fra år til år.
  • Temperaturen på hele jorden er i gennemsnit 15 grader. 

Kilde: DMI.dk

Hvordan påvirker varmen Danmark?

De varmere temperaturer i Danmark gør, at vi for eksempel får varmere somre. Du kan måske huske sommeren i 2018, hvor er der var tørke i Danmark? Tørke i Danmark rammer blandt andet landmændene, som har svært ved at dyrke deres marker. 

Om vinteren gør de højere temperaturer også, at det regner mere. Når det er varmt, bliver nedbøren nemlig til regn i stedet for sne. Faktisk kommer der generelt bare mere regn end tidligere på grund af klima-forandringerne. Og mere regn betyder tit flere oversvømmelser. 

Hvorfor bliver det varmere?

Du har sikkert hørt om drivhus-gasser, og at det er dem, som er skyld i klima-forandringerne. Det er også rigtigt. Men drivhusgasserne er også dem, som holder Jorden varm. Hvis ikke der var drivhusgasser, ville der være frost-grader over hele kloden. Man kan faktisk sige, at drivhusgasserne lidt fungerer som en dyne, der ligger rundt om Jorden og holder på varmen.

Drivhusgasserne findes i to kategorier: De naturlige og de menneske-skabte. De naturlige har altid været her til at holde Jorden varm. De naturlige drivhusgasser kommer eksempelvis fra vulkaner. 

De menneskeskabte drivhusgasser er dem, som har fået temperaturen til at stige meget de sidste mange år. De menneskeskabte drivhusgasser kommer eksempelvis, når vi bruger fossile brænd-stoffer. Fossile brændstoffer er for eksempel kul eller olie, som man blandt andet bruger til at lave strøm eller benzin.

LÆS OGSÅ: Giftige – og ulovlige – stoffer er blevet fundet i grundvandet.




© Copyright - seismo 2019