Videnskab

Kæmpe fund: Over 100 egyptiske kister gravet frem – de er måske 2.500 år gamle

De mange kister skal udstilles på forskellige museer i Egypten.

Foto: Ahmed Hasan/AFP/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


23 november, 2020



100 kister, 40 statuer og en masse masker og amuletter af guld. Det er bare noget af det, som netop er blevet gravet frem i Egypten.

De fleste kender lidt til Egyptens historie.

Hvem har ikke hørt om de flere tusind år gamle pyramider, de hemmelige grav-kamre, mumier og de gamle faraoer, som regerede landet?

Egyptens historie går mange tusinde år tilbage. Derfor finder arkæologer ofte en masse spændende ting i Egypten.

Arkæologer studerer fortidens kultur og samfund. Det gør de blandt andet ved at grave ting frem, som mennesker har skabt.

For en måned siden fandt man en masse gamle kister i Egypten. Læs mere om det her. Og nu har arkæologerne igen fundet noget i det samme område.

Denne gang er det flere end 100 gamle kister af træ, som man har gravet frem. Dem kalder man for sarkofager. Det skriver mediet CNN.

Hvad har man fundet?

Man har fundet over 100 gamle sarkofager. Alle i meget flot stand. Selvom man mener, at de er 2.500 år gamle, så kan man stadig se mønstre, som er malet på siden.

De mange sarkofager er af træ. Man regner med, at de er så godt bevaret, fordi kisterne har været af høj kvalitet.

Man ved ikke endnu, hvem der ligger i sarkofagerne. Det forklarer Kim Ryholt til DR. Han er professor i Egyptens historie på Københavns Universitet.

”Vi ved endnu ikke, hvem der ligger i kisterne, men jeg vil tro, det er præster. Højtstående embeds-mænd har for det meste deres egne grav-steder. Ligger man i en fælles-grav – som de her fund – har man ikke været af så høj status,” siger han.

Han forklarer, at kisterne er meget flotte. Derfor har det heller ikke været folk fra bunden af samfundet, som har været begravet der.

Man har fundet gravene i lange skakter 10 meter under jorden.

Har man fundet mumier?

Hvad er en mumie?

De gamle egyptere troede på, at sjælen lever videre, efter man er død. Men sjælen kan kun leve videre, hvis kroppen stadig er intakt.

For 4.700 år siden begyndte man at balsamere den dødes krop. Det betyder, at man fjerner alle indvolde fra den døde. Herefter lagde man stoffet natron ind i kroppen for at tørre den ud.

Til slut rullede man kroppen ind i stoffet hør-lærred. Det gjorde man for at bevare kroppen. Så begyndte den døde at ligne en mumie, som du kender dem fra film.

Kilde: Nationalmuseet.

Ja. Man har åbnet en af kisterne, hvor man fandt en mumie. Man har taget røntgen-billeder af mumien.

Her fandt man ud af, at den afdøde var en mand, som var mellem 40-45 år, da han døde. Han var cirka 1,65 høj. Man kunne også se, at han var sund, da han var i live. Han havde stadig alle sine tænder. Det skriver NBCNews.

Ved at undersøge de mange mumier kan man lære en masse om fortidens egyptere.

Man kan undersøge, hvad de spiste, og finde ud af, hvad de døde af.

Man kan altså lære mere om, hvordan det var at leve i det område på den tid.

Jo flere mumier man finder, jo mere kan man finde ud af. Derfor er det stort, at man har fundet så mange sarkofager det samme sted.

Man fandt også cirka 40 gyldne masker, amuletter og statuer i grav-kammeret.

Her er en lille figur, som har været i gravkammeret:

Foto: Ahmed Hasan/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvor har man fundet kisterne?

De blev fundet på en stor, hellig grav-plads, som hedder Saqqara. Den har været brugt som gravplads i mere end 3.000 år. Den ligger 32 kilometer syd for Egyptens hovedstad, Kairo.

Egyptens gamle hovedstad, Memphis, lå i området. I samme område ligger Egyptens ældste pyramide, som stadig findes. Den hedder Djoser-pyramiden. Læs mere om den her.

Egypten tjener mange penge på turister. Men under corona-krisen har der ikke været mange besøgende. Nu graver man løs i området for at lokke turister tilbage. Man håber, at de mange nye fund vil inspirere folk til at rejse til Egypten.

Saqqara er optaget på Unescos liste over verdensarv. Det er en liste, som FN har lavet med bygninger, natur-områder eller monumenter, som er vigtige at bevare. Danmark har syv ting med på listen. Blandt andet Kronborg Slot og Stevns Klint. Se resten her.

LÆS OGSÅ: Utroligt fund i kloakken: 2.000 år gammelt sten-hoved.




© Copyright - seismo 2019