Identitet

K-pop: Verdens største subkultur

De små hjerter er kendetegn for k-pop fans.

Foto: Shutterstock

Nanna Hein


25 juni, 2020



K-pop er ikke bare musik – det er også verdens største subkultur. Og subkulturer er særligt vigtige for unge.

I 50’erne og 60’erne rockede mods rundt i Storbritannien. De var klædt i skrædder-syede jakke-sæt og hørte musik som The Who . I datidens England var sub-kulturen mod noget af det største.

Helt modsat modsnes sorte og hvide uniformer er nutidens største subkultur, k-pop. K-pop består af musik på koreansk, musik-videoer med svære koreografier, loyale fans og ikke mindst en industri med vokse-værk.

Men selvom mods og k-pop fans måske ikke har meget tilfælles ved første øjekast, så er de begge to subkulturer – og subkulturer minder meget om hinanden.

Inspiration fra udlandet

Maj Hejlesen er 19 år. Hun går i gymnasiet og bor i Hadsten. De sidste to år har hun ændret en del på sin tøj-stil. Hun er fascineret af k-pop universet, men også af anime og de asiatiske lande generelt. 

”Der er ikke noget lignende herhjemme. Det er alt sammen så specielt og anderledes. Og så synes jeg, det er fedt, at det er anderledes, i forhold til hvordan alle andre ser ud herhjemme,” fortæller hun. 

Hvad der er ens for både datidens mods og nutidens k-pop fans, er at begge subkulturer søger noget nyt og fremmed. Begge subkulturer kigger mod udlandet for at få inspiration. 

Dengang søgte modsne inspiration i Italien, hvor de blandt andet importerede Vespa motor-cykler. Nu lader det til, at det er blevet Sydkoreas tur til at være forbillede for hel subkultur. 

Subkulturer

  • Subkulturer blev særlig store efter 2. Verdenskrig. Her er nogle af de mest kendte:
  • Hippier: Opstod i 1960’erne i San Fransisco i USA. Hippierne går op i være positive og frie mennesker. 
  • Hooligans: Opstod i 1960’erne i Storbritannien. Hooligans er voldelige sportsfans – for eksempel fodbold-fans. 
  • Hiphop: Opstod i 1970’erne i New York i USA. Hiphopperne malede graffiti, break-dancede og lavede rap-musik. Der var også et stort fokus på tøj-stil og tale-måde. I dag forbinder mange hiphop med musik.
  • Punkere: Opstod i 1970’erne i Storbritannien. Punkere går meget op i være provokerende klædt og bryder sig ikke om det ”pæne” og “ordentlige”. 

Kilde: Lex.dk

Hvad er en subkultur? 

En subkultur er en gruppe mennesker, som adskiller sig fra det normale. Det kan enten være, fordi de klæder sig anderledes, eller fordi de går op i noget særligt. K-pop er altså en subkultur, fordi en mindre gruppe mennesker dyrker en bestemt slags musik. 

Det er ikke noget nyt, at særligt unge dyrker subkulturer. Faktisk har der været mange subkulturer gennem tiden. 

Der er en særlig grund til, at det oftest er de unge, som dyrker subkulturer. De har nemlig i højere grad end voksne brug for særlige fællesskaber. I en subkultur kan de nemlig dyrke deres venskaber og interesser. 

En af de vigtigste ting i unges liv er venskaber. Det er igennem venskaber, at man lærer at være social og bekæmpe en følelse af at være alene. Venskaber bruges også til, at man som ung får en bedre forståelse af sig selv.

En del af en subkultur

Hvis du sidder og tænker, at du ikke er en del af en subkultur, fordi du ikke dyrker en bestemt pop-gruppe – så prøv at tænk efter igen. Går du til fodbold i den lokale fodbold-klub, eller synger du måske i kor, så er du også en del af et lille fællesskab, som sammen dyrker en særlig interesse. Du er altså med i en subkultur.

Det fællesskab, der er i en subkultur, er vigtigt for unge. Unge bruger nemlig fællesskabet i subkulturen til at udvikle sig selv. Det fortæller Carla Jana Maier, som er forsker på Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.

”Jeg tænker, at unge mennesker generelt leder efter et sted, hvor de kan være kreative, og hvor de kan få lov til at prøve forskellige ting af. Hvad kan de lide – hvad kan de ikke lide.”

At afprøve hvad man kan lide, er lige præcis det, som Mai Hejlesen gør.

”Jeg kan godt lide den store kontrast i asiatisk kultur og tøj, så kan jeg prøve de forskellige ting af og se, hvad jeg godt kan lidt. Det er spændende, at man kan få lov til at udfolde sig selv, og fedt at være lidt anderledes fra alle andre.”

Hvad er særligt for k-pop i dag

I modsætning til datidens mods har Maj Hejlesen adgang til internettet. Og det er internettet, som gør k-pop så særligt. Ifølge Carla Jana Maier er k-pop faktisk et fænomen, som er skabt af vores tid.

”Vi lever i en globaliseret og digitaliseret tid. Det er k-pop et tydeligt bevis på. Man kan også bruge k-pop til at nagivere i den ikke-digitale verden. Unge i dag er opvokset i en digital verden med sociale medier. Men den tid, vi lever i nu, er både digital og analog,” forklar hun og forsætter: 

”Det handler i virkeligheden om, at få verden til at give mening – især når man er ung og især den tid, vi lever i lige nu.” 

Facebook-siden K-pop World har mere end 215.000, der synes godt om. Og i den danske gruppe Danish K-pop lovers, er der 2.700 medlemmer. Der er altså mange, som følger med i k-poppens verden. Så mens modsne kun var at finde i Storbritannien, så findes k-pop fans over hele verden.

Og at k-poppen i så høj grad foregår online, er en stor fordel for industrien, som tjener penge på den. I hvert fald ifølge Carla Jana Maier. 

”Der er så mange muligheder for at promovere bandsne. Det er da også derfor, at artisterne bliver kaldt for idoler – for de laver ikke kun musik, de har også en stil og en personlighed. Det er alt sammen noget, som man kan bruge til at sælge.” 

LÆS OGSÅ: K-poppen kommer: Hvorfor elsker hele verden pludselig koreansk musik?




© Copyright - seismo 2019