Selvskade
Instagram lovede at fjerne selvskade-fotos – men de ligger der stadig
I et lukket netværk på Instagram deler unge piger billeder af selvskade og tanker om selvmord. Instagram har allerede lovet at tage opslagene ned. Men mange af billerne er der stadig.
Billeder af folk, der gør skade på sig selv, og tanker om selvmord. Den slags bliver delt i et lukket netværk på Instagram. Billederne og opslagene bliver især delt af unge piger, som har det svært.
I februar viste DR, hvad der foregår i netværket i dokumentaren Døde pigers dagbog. Dengang lovede Instagram at blive bedre til at fjerne billeder og opslag om selvskade. Indhold, som overskrider Instagrams egne regler.
Men mange af billederne ligger stadig på Instagram, skriver DR. Faktisk ligger der over 100 billeder og opslag om selvskade og selvmord, som allerede lå der i februar. Siden er der kommet nye billeder til.
Selvskade betyder, at man gør skade på sig selv med vilje, fordi man har det dårligt. Den mest almindelige form for selvskade er at skære i sig selv. Du kan læse mere om selvskade, og hvad du kan gøre for at undgå det, på organisationen Headspaces hjemmeside her.
Hvorfor er billederne farlige?
18 procent af de danske unge har gjort skade på sig selv. De fleste af dem er piger. Det viser en rapport fra Syddansk Universitet.
Og selvskade smitter.
Et billede af selvskade kan få andre, der også har det svært, til at skade sig selv. Og når billederne spredes online, kan det blive et stort problem for mange. Det forklarer Lotte Rubæk, som er psykolog ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center til avisen Kristeligt Dagblad.
”Selvom det kun er et få-tal af selvskadere, der tager billeder af deres egne skader og deler dem på nettet, så fungerer deres billeder, fortællinger og anvisninger som inspiration for andre, der også deler, liker og videre-formidler dem,” forklarer hun.
”Det betyder, at adfærden bliver mere mainstream, og at det føles mindre grænse-overskridende og mere legalt selv at prøve det af, og så spreder det sig,”
Hvad siger Instagram?
Billederne bryder med Instagrams egne regler. Det understreger Martin Ruby, der er politisk chef for Instagram i Norden, til DR.
Han beklager, at billederne ikke er blevet fjernet:
”Det er ikke godt nok. Der er jo mange forklaringer på det, og jeg ved ikke, om der er nogen af dem, der er gode nok,” siger han til DR.
Han forklarer, at corona-krisen har gjort det sværere at finde og fjerne skadelige billeder og opslag, fordi mange ansatte er blevet sendt hjem.
Instagram arbejder nu på et nyt computer-program, som er bedre til at finde skadeligt indhold, oplyser han.
Hvis du gør skade på dig selv eller er bekymret for en, du kender, så kan du kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade på 70 10 18 18. Du kan også skrive med dem anonymt på deres hjemmeside her. Hvis du går med selvmords-tanker, kan du ringe til Livslinien på 70 20 12 01.
Hvis du kender en, der skader sig selv – eller hvis du selv gør – så har vi samlet en liste med gode råd her.
LÆS OGSÅ: Gjorde skade på sig selv i flere år: Nu hjælper Amanda med at udvikle app mod selvskade