Økonomi

I dag bliver smøgerne dyrere – og corona er en ekstra god grund til at skrotte dem

16 procent i Danmark ryger hver dag, og fem procent ryger nogle gange, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


1 april, 2020I dag stiger prisen på en pakke cigaretter. Og den bliver ved med at stige indtil år 2022.

Nej, det er ikke en aprilsnar. Fra i dag skal du have 55 kroner op af lommen, hvis du vil købe en pakke cigaretter. Før kunne du nøjes med 40 kroner. Og prisen bliver ved med at stige. I 2022 kommer en pakke til at koste 60 kroner, skriver DR.

12 råd til at stoppe med at ryge

 • Tag den endelige beslutning om at blive røg-fri.
 • Find de tre vigtigste grunde til at blive røgfri, og skriv det gerne ned.
 • Beslut dig for en stop-dato – stopdatoen kan ligge i den nærmeste fremtid eller lidt længere ude i tiden, så ryge-stopperen har tid til at forberede sig både mentalt og praktisk.
 • Øv dig i at bryde dine mønstre – eksempelvis ved at ryge andre steder end du plejer eller forlæng pauserne mellem cigaretterne.
 • Man kommer lettere igennem et rygestop ved at bruge nikotin-erstatning, så find ud af hvilke produkter, der passer dig bedst.
 • Dagen inden stopdatoen, fjernes alt, hvad der minder dig om rygningen.
 • Lav en detaljeret plan for, hvad du kan gøre for ikke at ryge og for at håndtere abstinenser: afled dig selv, hold fast i dine tre grunde til rygestoppet, fokuser på de positive forandringer, dyrk motion, lav dybe vejrtrækninger osv.
 • Fortæl om dit rygestop til dem, du kender.
 • Mind dig selv om, at ryge-trangen kommer i bølger og går over igen.
 • Hvis du falder i, så lad være med at bebrejde dig selv, og skynd dig op på hesten igen.
 • Tænk over, hvordan du kan holde dit rygestop på længere sigt.
 • Husk at være stolt af dig selv, og ros dig selv, for hver dag du er røgfri.

Kilde: Stoplinien

Politikerne i Folketinget håber på, at en højere pris vil få flere til at stoppe med at ryge. Derfor besluttede et flertal af politikerne at gøre cigaretter dyrere, da de blev enige om finansloven i december. Finansloven er årets vigtigste lov – det er nemlig den lov, der bestemmer, hvad staten skal bruge penge på det næste år. Læs meget mere om den seneste finanslov her.

Hvis 55 kroner ikke er er nok til at give dig lyst til at droppe smøgerne, så kan corona-virusset måske motivere dig.

Læger mener, at man har større risiko for at blive alvorligt syg af corona-virusset, hvis man er ryger. Det forklarer Hanne Madsen, som er overlæge på lunge-medicinsk afdeling på Odense Universitetshospital:

”Det er farligere at blive smittet med corona, hvis man er ryger. De data, der ligger fra Kina, tyder på, at hvis man er ryger, risikerer man et væsentligt mere alvorligt forløb, end hvis man ikke ryger,” siger hun til DR.

Vil folk faktisk droppe smøgerne?

Spørgsmålet er, om politikernes plan kommer til at virke – vil flere stoppe med at ryge?

Noget kunne tyde på det. Nogle kommuner i Danmark har allerede oplevet, at flere melder sig til kurser, hvor man kan få hjælp til at stoppe med at ryge – læs mere om det her.

Et flertal af danskerne mener også, at det er en god idé at sætte prisen på cigaretter op – selv mange af rygerne. Det viser en undersøgelse blandt 4.000 personer, skriver Kræftens Bekæmpelse i en presse-meddelelse.

67 procent mener, at det er en god idé, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner. Og 41 procent af dem, som selv ryger, synes også, at prisen skal stige.

Politikerne vil især gerne have, at de unge ikke begynder at ryge. Derfor har de lavet endnu flere regler, som skal gøre det sværere for unge at ryge – læs mere om det her.

Hos Stoplinien kan du ringe og få råd og hjælp til at stoppe med at ryge på: 80 31 31 31.

LÆS OGSÅ: Danske gymnasier bryder loven – lader de unge ryge på skolen
© Copyright - seismo 2019