Politik

I dag bliver Joe Biden indsat som præsident – hvad skal der ske?

Der bliver gjort klar til indsættelsen af Joe Biden – USA's næste præsident.

Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


20 januar, 2021



I dag den 20. januar bliver Joe Biden indsat som USA’s næste præsident. Det sker ved en stor ceremoni i den amerikanske hovedstad.

Forestil dig, at du har fået et nyt job. På din første dag er Tom Hanks vært på et stort tv-show, som handler om dig. 25.000 soldater er sat ind i den amerikanske hovedstad, Washington D.C, for at passe på dig. Og Lady Gaga skal synge den amerikanske nationalsang til din ære.

Det lyder helt vildt. Men sådan er det for Joe Biden i dag. Og det er da heller ikke hvilket som helst job, som han er blevet valgt til. Han bliver indsat som USA’s næste præsident. Den mest magtfulde mand i den vestlige verden.

Dermed bliver han den 46. præsident i den amerikanske historie.

Faktisk blev valget afgjort allerede i november. Men det er først i dag, at han officielt starter i sit nyt job.

Det gør han ved en stor ceremoni, som kaldes for indsættelsesceremonien.

Vi giver dig overblikket over den store dag.

Hvordan foregår det?

Til ceremonien er der en masse ritualer og traditioner, som man skal igennem.

Det hele foregår foran Kongressen i USA, hvor de amerikanske politikere sidder og styrer landet. Den ligger i Washington D.C.

Klokken 12 amerikansk tid skal Joe Biden og den nye vicepræsident, Kamala Harris, aflægge ed. Det betyder, at de med hånden på Biblen skal love, at de vil tjene USA og respektere den amerikanske forfatning, hvor landets vigtigste love står skrevet. Det svarer lidt til grundloven i Danmark.

Der står i den amerikanske forfatning, at en ny præsident skal aflægge ed, før han eller hun kan blive præsident. Det behøver dog ikke at være på en bibel. Det skriver NY Times.

Herefter vil en præst bede en bøn. Og så vil en udvalgt sanger synge den amerikanske nationalmelodi. Det er Lady Gaga, som har fået æren. Hun har støttet Joe Biden under valgkampen.

Og så skal Joe Biden holde sin første tale som USA’s nye præsident. Det skriver Berlingske.

Herefter rykker Joe Biden og Kamala Harris over til militæret, som står klar ved siden af Kongressen. Her vil militæret og et band lave en ceremoni, som hylder, at den tidligere præsident på fredelig vis giver magten til den nye præsident. Man hylder altså demokratiet, hvor det er folket, som har bestemt, hvem landets præsident skal være. Den ceremoni kalder man for Pass in Review.

Herefter vil militæret følge Joe Biden og Kamala Harris fra Kongressen og ned til Det Hvide Hus, som bliver Joe Bidens hjem de næste fire år.

Om aftenen vil et stort tv-show hylde USA. Showets vært bliver Tom Hanks. Her vil blandt andre Justin Timberlake, Jon Bon Jovi og Demi Lovato optræde. Det skriver TV 2.

Bliver alt, som det plejer?

Nej. Langt fra.

Til indsættelsen plejer en masse mennesker at møde op for at hylde den nye præsident. Da Obama blev præsident i 2018, mener man, at omkring 1,8 millioner mennesker var mødt op. Det skriver TV 2.

I år kommer omkring 1.000 personer til at overvære ceremonien.

Både på grund af coronavirusset, men også på grund af sikkerheden. Den 6. januar blev Kongressen nemlig angrebet af vrede Donald Trump-tilhængere. Det kan du læse mere om her.

Man frygter, at der vil opstå ballade. Derfor er cirka 25.000 soldater blevet sat ind i Washington D.C. for at passe på præsidenten. Det skriver mediet ABCNews.

I stedet kan man følge ceremonien online.

Til ceremonien plejer den tidligere præsident også at deltage. Men Donald Trump har ikke tænkt sig at deltage. Han er i stedet rejst hjem til staten Florida.

Dermed bliver det første gang siden 1869, at den afgående præsident ikke deltager i ceremonien. Det skriver TV 2.

Donald Trump stiger på det fly, som flyver ham hjem til Florida:

Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix.

Du kan følge hele indsættelsen i dansk fjernsyn fra klokken 16 dansk tid.

LÆS OGSÅ: Joe Biden er nu amerikanernes præsident: Første dag på jobbet vil han ophæve syv af Trumps tiltag.




© Copyright - seismo 2019