Politik

Hvorfor taler alle om mink og et nyt, mystisk virus? Her er overblikket over skandalen

Mink – de små, bløde dyr – er centrum i en stor skandale i dansk politik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


13 november, 2020



Det var ulovligt, da Mette Frederiksen bestemte, at alle mink i Danmark skal aflives. Men hvem har ansvaret for det, hun selv kalder en ”fejl”?

Først gav regeringen ordre til, at alle mink i Danmark skulle aflives. Så indrømmede regeringen, at ordren var ulovlig. Men minkene bliver stadig aflivet. Forvirret? Det er der ikke noget at sige til.

Danmark står midt i en mystisk mink-skandale. Den handler om en helt ny type af corona-virus, som har skræmt store dele af verden. Og om danske mink-avlere, der har mistet deres job. Og cirka 17 millioner uskyldige mink.

Skandalen kan ende med at koste en minister jobbet.  

Vi forklarer den historiske sag her.  

Hvorfor skulle minkene aflives?

Man har fundet en ny type af corona-virus i de danske mink. Virusset hedder cluster 5. Det nye virus har smittet 12 mennesker. Virusset kan altså smitte fra mink til menneske. Eksperter har været bange for, at netop den type virus ville blive svær at bekæmpe med de vacciner, som lige nu bliver udviklet mod det corona-virus, vi kender.

Den 4. november holdt statsminister Mette Frederiksen et presse-møde. Her fortalte hun, at alle mink i Danmark skulle aflives – ikke kun de syge.

Hvis den nye type virus spreder sig, så kunne vi nemlig få en ny corona-krise. Denne gang ville virusset bare være startet i Danmark i stedet for i Kina. Derfor var det en meget alvorlig situation. Det fortalte Kåre Mølbak, som er faglig direktør på Statens Serum Institutpresse-mødet

”Det værst tænkelige scenarie er, at vi har en pandemi, der starter forfra med udgangspunkt i Danmark,” sagde han på pressemødet.

Du læse mere om det nye virus her

De smittede mink med den nye virus er fundet i Nordjylland. Derfor er der lavet nye corona-regler for alle i Nordjylland. Alle skal testes. Og det anbefales, at man ikke forlader sin kommune. Læs mere om det her.

Mink-avlerne begyndte at aflive raske mink med det samme efter den 4. november.

Hvorfor er det ulovligt?

Den 8. november kom det frem i medierne, at regeringen faktisk ikke har lov til at kræve, at alle mink skal aflives. Loven giver ikke regeringen ret til at tage sådan en beslutning. Det skriver Berlingske. 

I loven står der, at regeringen kun må kræve dyr dræbt, hvis de er syge. Eller, hvis de er i nærheden af en farm, hvor der er udbrudt sygdom.

Derfor må regeringen faktisk ikke bestemme, at alle de raske mink også skal aflives. Men det gjorde den alligevel. 

Og den 8. november var minkavlere allerede godt i gang med at aflive raske mink.

Hvordan kunne “fejlen” opstå?

Det var ”en fejl”, at regeringen krævede alle mink aflivet, selvom det var ulovligt. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen den 10. november, skriver DR.

Dagen efter skrev hun mere om sagen på Facebook. Her skrev hun igen, at regeringen har lavet ”en klar fejl” i forhold til loven. Men hun mener, at det var det rigtige at aflive alle mink.

”Når vi som regering modtager en så klar risiko-vurdering, mener vi ikke, vi kan gøre andet end at træffe den tunge beslutning at lade minkene aflive,” skriver hun.

Hun mener altså, at det var nødvendigt at aflive minkene. Men at det var en fejl, at der ikke var styr på loven.

Regeringen foreslog at lave en hurtig ændring i loven, som skal gøre det lovligt at aflive alle mink. Men allerede den 9. november droppede regeringen den idé igen, skriver Altinget.

Hvis man skal lave sådan en haste-lov, skal tre fjerde-dele af Folketinget nemlig stemme for. Og der er slet ikke nok politikere, som ville stemme for regeringens forslag.

Hvem har ansvaret?

Hurtigt opstod det første store spørgsmål: Hvem har ansvaret for fejlen?

Det har Mogens Jensen. Det slog Mette Frederiksen fast den 10. november.  

Mogens Jensen er fødevare-minister. Og han har været med til at beslutte, at alle mink skal aflives. Og han var med på det presse-møde onsdag den 4. november, hvor beskeden blev givet til hele Danmark.

Så opstod det andet store spørgsmål: Hvornår vidste Mogens Jensen, at han gik imod loven?

Fandt han først ud af det, da beskeden allerede var givet – eller vidste han det fra starten?

Den 8. november oplyste Mogens Jensen til Ekstra Bladet, at han nu var klar over, at beslutningen gik imod loven. Det var fire dage efter, at han gav beskeden. Han sagde, at situationen var så alvorligt, at regeringen ikke kunne vente på, at der blev ændret i lovgivningen:

“Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,” oplyste han.

Den 11. november blev Mogens Jensen kaldt i samråd i Folketinget. Når medlemmer af Folketinget indkalder en minister til samråd, så skal ministeren svare på spørgsmål om en bestemt sag. Andre politikere i Folketinget ville altså høre Mogens Jensens forklaring på mink-sagen.

På samrådet sagde Mogens Jensen, at han har ”talt sandt”, skriver Altinget. Og at han først ”i løbet af weekenden” hørte om, at beslutningen gik imod loven. Det vil sige den 7. eller 8. november – tre eller fire dage efter, at han gav beskeden.

Hvordan finder vi ud af, hvad der helt præcist skete?

Der er allerede to undersøgelser på vej, som skal afsløre, hvad der faktisk skete i mink-skandalen.

Den første har fødevareministeren Mogens Jensen selv bestilt. Den skal laves af hans eget ministerium. Den forventes at blive færdig allerede i starten af næste uge, skriver Altinget.

Men flere af de andre partier i Folketinget mener ikke, at den undersøgelse bliver god nok. De mener ikke, at ministeren bare kan undersøge sig selv.

Derfor skal der nu laves en undersøgelse mere. Den har Folketingets udvalg for forretnings-orden bestilt, skriver TV 2. Og det skal være en uvildig undersøgelse. Det vil sige, at den skal laves af folk, som ikke har nogen forbindelse til Folketinget.

Skal ministeren miste sit job?

Hvis en minister laver en stor fejl eller bryder loven, kan det betyde, at hun eller han mister sit job.

De andre politikere i Folketinget har magten til at få en minister til at gå af. Det kalder man at vælte en minister.

Det kræver, at et flertal af politikerne skal sige, at de har mistillid til ministeren. Det vil sige, at de ikke længere stoler på, at ministeren kan løse sit job.

Spørgsmålet er nu, om politikerne har tillid til Mogens Jensen som minister.

Det har partierne Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige ikke. Partierne er klar til at vælte ministeren, skriver TV 2.

”Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen må tage sit gode tøj og gå,” siger formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

”Statsminister Mette Frederiksen må kræve hans afgang, når han åbent har erkendt, han har brudt loven og har gjort det med åbne øjne.”

De partier, som normalt støtter Socialdemokratiet i regeringen, ved ikke endnu, om de har tillid til Mogens Jensen. De vil vente, til de har set undersøgelsen af sagen i næste uge. Det gælder Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten. Det skriver Berlingske.

Men det lyder, som om Enhedslisten måske står på spring til at vælte ministeren. Partiets politiske leder Pernille Skipper sagde den 10. november, at “det ser sort ud” for Mogens Jensen. Det skriver Børsen.

Mink-skandalen kan altså ende med, at en minister bliver væltet.

Statsministeren Mette Frederiksen har stadig tillid til Mogens Jensen. Det slog hun fast den 12. november, skriver DR. Andre medlemmer af Socialdemokratiet mener dog, at han burde gå af som minister. Det fortæller de til DR.

Hvad skal der ske med minkene?

Nu ved vi, at det var ulovligt at kræve minkene aflivet. Men hvad skal der så ske nu?

Den 10. november fik mink-avlerne en ny mail fra regeringen. Der stod, at det alligevel ikke er et krav at aflive raske mink, som befinder sig længere end 7,8 kilometer væk fra smittede mink. I stedet er det kun en opfordring.

Mink-avlerne kan dog ikke nå at redde deres forretning. Det siger Tage Pedersen, som er formand i organisationen Danske Minkavlere.

”Der er ingen vej tilbage,” siger han ifølge Finans.

”Skulle der være få minkavlere tilbage, som fik lov at fortsætte i en eller anden situation, er der alligevel ikke en fremtid. Vi kan kun overleve, hvis vi er et stort og stærkt erhverv.”

Derfor fortsætter man med at dræbe mink.

Det største pels-firma i Danmark har allerede besluttet at lukke – læs om det her.

Er det nye virus faktisk så farligt?

Der er nu opstået tvivl om, hvor stor en trussel det nye virus cluster 5 egentlig er.

En vaccine kan godt virke mod virusset. Det vurderer USA’s virus-ekspert Anthony Fauci, skriver TV 2. Han har undersøgt det nye virus sammen med sine kolleger.

Flere danske virus-eksperter mener det samme, skriver DR.

Den 12. november kom det frem, at den danske vaccine, der er under udvikling, faktisk ser ud til at virke mod cluster 5. Det skriver Berlingske.

Alligevel er det ikke sikkert, at det var en dum idé at aflive minkene. Det mener flere forskere, som har talt med Videnskab.dk. Ikke, fordi de frygter cluster 5. Men fordi der lyn-hurtigt kan udvikles andre og mere farlige virusser blandt mink.

Det forklarer Hans Jørn Kolmos, der er sundheds-forsker på Syddansk Universitet.

”Mink kan ikke vaske hænder, spritte af eller holde afstand. De går ikke med mundbind. Så når det først går løs, er det en steppe-brand af smitte.”

LÆS OGSÅ: Pels-firmaet Kopenhagen Fur lukker efter mink-aflivninger – og det kan blive dyrt for Danmark




© Copyright - seismo 2019