Kultur

Hvorfor holder vi Kristi himmelfart?

Kristi himmelfart er altid en torsdag.

Foto: Pexels

Nanna Hein


21 maj, 2020



I dag holder de fleste af os fri - fordi det er en helligdag. Men hvilken helligdag er det, og hvorfor har vi den?

I dag torsdag har du højst sandsynligt fri fra skole – måske er du heldig også at have fri i morgen fredag. 

Du har fri fra skole, fordi at det Kristi himmelfart. Og det er en hellig-dag. De fleste danske skoler og butikker holder lukket, når det er helligdag.  

Men hvad skete der på Kristi himmelfartsdag?

Det forklarer vi.

Hvorfor holder vi Kristi himmelfart?

Påsken og Kristi himmelfart hænger faktisk sammen. Påsken er den vigtigste høj-tid for kristne. Det er nemlig i påsken, at Jesus bliver kors-fæstet, dør og genopstår. Du kan læse mere om påsken her

Jesus genopstår på påske-dag, som er en søndag. Men han røg ikke direkte i himlen. Ifølge kristendommen er Jesus på Jorden i 40 dage, før han tager tilbage til himlen. Og det er altså på den 40. dag, at han stiger til himmels.

I dag er altså dagen, hvor Jesus farer til himmels – himmelfart. Jesus bliver også kaldt for Kristus – og det bliver så til Kristi himmelfart. 

Hvad laver man på Kristi himmelfart? 

Faktisk begyndte man at fejre Kristi himmelfart lang tid før, at man begyndte at fejre hans fødsel med julen. Der findes beskrivelser af fejringen af Kristi himmelfart fra det fjerde århundrede. Men man har sandsynligvis fejret helligdagen i lang tid før det.

Selvom man har fejret dagen i mange hundrede år, så er det ikke den største helligdag for de kristne i løbet af året. For eksempel er jul og påske meget større. I gamle dage fejrede man dagen ved at hænge sit tøj udenfor for at blive luftet. Det gjorde man for at undgå møl. Og det er jo egentlig ikke specielt festligt.

Men selvom der ikke er faste traditioner på Kristi himmelfart, som vi for eksempel har til jul, så bliver Kristi himmelfart dog stadig brugt til noget. Mange bliver nemlig konfirmeret på dagen. Måske blev du selv konfirmeret på Kristi himmelfartsdag?

Corona-krisen har også påvirket de danske konfirmationer – det kan du læse mere om her.

Pinsens påvirkning 

Noget, der kunne have indflydelse på fejringen af Kristi himmelfart, er, at dagen også hænger sammen med pinsen – som er endnu en højtid i kristendommen. 

Pinsen bliver fejret over to dage – pinse-dag og 2. pinsedag. De ligger altid en søndag og mandag. Og så ligger pinsen altid ti dage efter Kristi himmelfart. 

Ordet pinse kommer fra græsk og betyder halvtredsindstyvende. Helligdagene falder nemlig 50 dage efter påsken. 

Så fordi Kristi himmelfart ligger lige mellem påsken og pinsen, kan den godt blive lidt glemt. For i kristendommen har man fejret både påsken og pinsen i stor stil – også kan fejringen af Kristi himmelfart måske godt glide lidt i baggrunden.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Danske unge drikker mest i Europa.




© Copyright - seismo 2019