Hvordan bekæmper EU falske nyheder?
I de senere år har forskellige gerningsmænd udsat EU-borgere for desinformation, som gør det vanskeligt at skelne mellem den objektive sandhed og manipulation. Som konsekvens arbejder politikere i EU på lovgivning, der skal stoppe spredningen af falske nyheder, ligesom unionen har nedsat en taskforce, der bekæmper desinformation.
Skal unionen de falske nyheder til livs, kræver det en koordineret indsats fra både EU-institutioner, medlemslandene, online platforme, nyhedsmedier og EU-borgere. Nogle lande er langt fremme, og eksempelvis finske skolebørn undervises i falske nyheder allerede i børnehaveklassen.
Har desinformation indvirkning på, hvad unionens borgere opfatter som rigtigt og forkert? Hvor kommer det fra? Hvordan påvirker det demokratiet? Bør andre EU-medlemmer gøre som Finland?
Det er nogle af de spørgsmål, du får svar på gennem fire forskellige videoer, hvor Seismo blandt andet interviewer eksperter og EU-parlamentarikere og rejser til Finland, EU’s mest modstandsdygtige land over for desinformation, og Bruxelles, hvor taskforcen East StratCom jager dem, der spreder falske nyheder.
Hvad er EU?
Læs om magtfordelingen og de komplicerede arbejdsgange for nye EU-love.
Artikel og video
Hvorfor er Finland EU’s bedste til at bekæmpe falske nyheder?
Særligt russiske troldefabrikker spreder desinformation i EU. Et af de lande i unionen, der klarer sig bedst i kampen mod de falske nyheder, er Finland – Ruslands naboland. Men hvordan bekæmper Finland desinformation?
Falske nyheder spredes i hele EU – men hvad er forskellen på mis- og desinformation?
Falske nyheder, misinformation og desinformation. Der findes mange ord for, når falsk information spredes. Især desinformation er et stort problem i hele EU, og derfor arbejder politikere på at stoppe spredningen. Men hvad er forskellen på mis- og desinformation?
Hvad er deepfakes – og kan du spotte de falske fra de ægte videoer?
Kunstig intelligens og såkaldte deepfakes kan bruges til at sprede falsk information i EU. Men hvad er en deepfake? Og kan to danske EU-politikere, der arbejder med kunstig intelligens, spotte deepfakes fra ægte videoer?
Seismo tester eksperter og politikere – hvilke billeder er lavet med kunstig intelligens?
Kunstig intelligens kan bruges til at sprede desinformation på nye måder. Teknologien kan nemlig bruges til at lave falske billeder. Men hvor overbevisende er de billeder, som er skabt med kunstig intelligens?