Politik
Hvor meget korruption er der i Danmark? Ny liste over korruption i 180 lande
Danmark får en flot førsteplads som det mindst korrupte land i verden. Men ifølge en ny undersøgelse skal vi passe på, at det ikke går den forkerte vej.
Hvad gør man, når man virkelig gerne vil have politikere eller andre med magt til at tage en beslutning, de ikke vil tage? Hvis man er gangster-typen, så stikker man måske nogle store penge-sedler i deres jakke-lommer og håber på, at det får dem til at skifte mening.
Den slags kneb kaldes korruption, det er hamrende ulovligt, og det sker tit på film. Men hvor tit sker det egentlig i virkeligheden?
Hvad er korruption?
Organisationen Transparency International definerer korruption som:
”Misbrug af betroet magt for egen vindings skyld.”
Det vil sige, at en eller flere personer misbruger deres magt for selv at få noget ud af det – det kunne eksempelvis være penge, tjenester, mere magt eller andre værdier.
Kilde: Transparency International
Hvert år udkommer en liste, som vurderer korruption i 180 lande. Den bliver lavet af organisationen Transparency International, som bekæmper korruption.
Korruption er stort set umuligt at måle, fordi det foregår i hemmelighed. Så listen er baseret på eksperters og erhvervs-lederes opfattelse af, hvor korrupt et lands politikere og myndigheder er – det vil sige Folketinget, regionerne, kommunerne, politiet, forsvaret, hospitalerne, skolerne og meget mere.
Her er de mest – og mindst – korrupte lande
Hvert år vurderer organisationen Transparency International korruption i 180 lande. Landene får point fra 1 til 100. Jo højere point et land får, jo mindre korrupt opfattes det.
De mindst korrupte lande
- 1: Danmark og New Zealand – 87 point
- 2: Finland – 86 point
- 3: Singapore, Sverige, Schweiz – 85 point
- 4: Norge – 84 point
- 5: Holland – 82 point
De mest korrupte lande
- 1: Somalia – 9 point
- 2: Sydsudan – 12 point
- 3: Syrien – 13 point
- 4: Yemen – 15 point
- 5: Venezuela, Sudan, Afghanistan, Ækvatorialguinea – 16 point
Kilde: Transparency International
For andet år i træk har Danmark fået en førsteplads på listen som det mindst korrupte land i verden – dog deler vi førstepladsen med New Zealand.
Mere korrupt end sidste år
Vi kan godt være stolte af vores førsteplads. Men det kan altid blive bedre. Og faktisk klarede vi os en lille smule bedre på listen sidste år.
Når Transparency International vurderer de 180 lande, får hvert land point fra 1 til 100. Jo højere point et land får, jo mindre korrupt opfattes det.
I år har Danmark fået 87 point – men sidste år fik vi 88 point. Så Danmark opfattes som lidt mere korrupt end sidste år.
Og Natascha Linn Felix, der er formand for Transparency International Danmark, har et bud på hvorfor:
”Vi må konstatere, at tilliden til, at det står godt til, er faldet. Vi kan se, at der er en sammenhæng mellem placering på listen og niveauet af åbenhed omkring parti-støtte og lobbyisme,” siger hun ifølge Berlingske.
Må man give penge til politikere?
Politikere og partier må gerne få økonomisk støtte fra private personer i Danmark. Men hvis politikerne får over 20.000 kroner i støtte, skal de fortælle, hvem de har fået pengene fra, siger loven. På den måde kan vi holde øje med, hvem politikerne måske lytter særlig meget til, når de skal tage beslutninger.
Men loven siger ikke noget om, at politikerne skal fortælle, hvor mange penge de faktisk har fået.
De regler skal laves om, mener Demokrati-kommissionen. Det er en gruppe af politikere, medie-folk og forskere, som kommer med forslag til, hvordan demokratiet i Danmark kan blive bedre. Det skriver avisen JydskeVestkysten.
Demokrati-kommissionen mener også, at reglerne skal laves om for foreninger, som giver støtte-penge til partier. I dag er det muligt at se, hvilke foreninger som støtter partier med penge. Men det er ikke muligt at se, hvem medlemmerne af en forening er – og altså hvor foreningens penge faktisk kommer fra. På den måde kan man give mange penge til politikere gennem en forening uden at afsløre sit eget navn.
Det skal laves om, mener demokrati-kommissionen. Den foreslår, at hvis en forening bruger mere end halvdelen af sin omsætning på parti-støtte, så skal foreningen afsløre en liste over foreningens medlemmer. På den måde kan man ikke gemme sig bag en forening, når man giver mange penge til et parti.
Læs mere om forskellige typer af korruption hos Transparency International her.