Videnskab

Hvor mange er smittet? Sådan hjælper tusindvis af danskere med at finde svaret

Over 40.000 personer har svaret på det nye spørge-skema.

Foto: Pexels

Freya Ea Bjørnlund


30 marts, 2020



Eksperter har kritiseret en ny viral Facebook-gruppe, hvor folk svarer på, om de har corona-symptomer. Men nu er der en mere sikker måde at svare på spørgsmål om sit helbred.

Hvor mange er smittet med corona-virusset i Danmark?

Det er der ingen, der ved. I flere uger har læger nemlig kun testet de patienter, som var allermest syge. Så hvem ved, hvor mange der sidder hjemme i sofaen og er smittet?

Det har tusindvis af danskere forsøgt at hjælpe med at finde ud af i en Facebook-gruppe. Den hedder ”Danmarks mørketal – Covid-19 (Corona)”. Og lige nu har den over 498.000 medlemmer.

I gruppen kan du svare på spørgsmål om dit helbred – både hvis du mener, at du har symptomer på Covid-19, på en anden sygdom – eller hvis du føler dig rask.

På den måde håber skaberne af gruppen at ”hjælpe det danske sundhedsvæsen med at få et overblik over den “virkelige” status for Covid-19-smitten”, som der står i beskrivelsen af gruppen.

Til at starte med kunne du svare på et spørge-skema, som var lavet af dem, som havde startet gruppen, og som skulle besvares direkte på Facebook.

Men det spørgeskema har både fået kritik for ikke at være en ordentlig videnskabelig undersøgelse – og for at opfordre folk til at dele oplysninger på Facebook, som man bestemt ikke bør dele på sociale medier. Læs om kritikken her.

Nu er der blevet lagt et nyt spørgeskema op i gruppen. Søndag havde over 40.000 personer svaret på de nye spørgsmål, skriver Politiken.

Det nye spørgeskema er lavet på en måde, så det kan bruges videnskabeligt. Og så brugernes oplysninger ikke bliver givet til Facebook.

Hvordan fungerer spørge-skemaet?

Det nye spørgeskema er udviklet af Henrik Vincentz, som er direktør for organisationen James Lind Institute, der arbejder for at at gøre det nemt og sikkert at deltage i forskning. Det skriver Politiken.

Han har sørget for, at det nye spørgeskema er flyttet væk fra Facebook og over på en krypteret side. Når man krypterer data, betyder det, at man laver tekst eller tal om til en kode, så dataene ikke længere er i den oprindelige form og derfor ikke kan læses. Dataene kan kun afkodes tilbage til den oprindelige form, hvis man kender den rigtige matematiske formel, som låser dem op.

Det betyder, at andre personer eller virksomheder ikke kan få adgang til oplysningerne og misbruge dem. Du kan læse mere om, hvorfor det er et problem at dele personlige oplysninger på Facebook, her.

Det er Statens Serum Institut – også kaldet SSI – som holder øje med, hvordan og hvor meget corona-virusset spreder sig i Danmark.

Det nye spørgeskema er designet på samme måde som et spørgeskema, som SSI bruger til at holde øje med spredningen af influenza-virusser. Når det bliver vinter, starter influenza-sæsonen typisk. Og så prøver forskerne på SSI at skabe en overblik over, hvor mange der bliver smittede. Det gør de ved at bruge det såkaldte ”Influmeter-spørgeskema”.

Det nye corona-spørgeskema er designet ligesom Influmeter-undersøgelsen. Derfor vil eksperterne i SSI også kunne bruge de nye oplysninger til at regne ud, hvor mange smittede der sandsynligvis er i Danmark.

Og eksperterne er ”meget interesserede” i at kigge i de data, fortæller Steen Ethelberg, som er forsker på SSI, til Politiken.

Lige nu arbejder SSI på at finde en måde at bruge de nye data på.

”Hvis vi taler om data fra flere hundrede tusinde danskere, vil det være en meget vigtig brik i vurderingen af hvor mange, der har eller har haft sygdommen,” siger han.

LÆS OGSÅ: Kom corona-virusset fra det her sjældne dyr?




© Copyright - seismo 2019