Politik

Hvem bliver Trumps modstander? Efter i går peger alt på ham her

77-årige Joe Biden har været Barack Obamas vice-præsident – det vil sige, at han har haft næstmest magtfulde job i hele USA.

Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


11 marts, 2020Hvem skal prøve at slå Donald Trump og blive USA’s næste præsident? Vi er meget tættere på et klart svar efter en afgørende tirsdag i USA.

Skal Donald Trump skiftes ud som præsident i USA? Det bliver afgjort den 3. november i år, når der er præsident-valg.

I USA kæmper landets to store politiske partier mod hinanden: Det Demokratiske Parti og Det Republikanske Parti. Donald Trump stiller op som præsident for Det Republikanske Parti for anden gang. Og lige nu er modstanderne i Det Demokratiske Parti ved at stemme om, hvem der skal stille op som hans modstander. Den slags afstemninger kaldes primær-valg – vi forklarer, hvordan de fungerer, her.

I går var en vigtig dag. Her stemte amerikanere i seks forskellige stater om, hvem der skal stille op som Trumps modstander for demokraterne. De kunne vælge mellem to politikere: Bernie Sanders og Joe Biden.

Efter i går ligner Joe Biden den klare favorit. Vi forklarer resultaterne her.

Hvordan ser Bernie og Bidens resultater ud?

78-årige Bernie Sanders startede stærkt ud, da primærvalgene begyndte i februar. Men nu har 77-årige Joe Biden overhalet ham. De to ældre herrer er slet ikke enige om deres politiske mål – du kan læse mere om forskellene mellem de to kandidater her.  

I går skulle amerikanere i seks forskellige stater vælge mellem de to kandidater.

6 stater stemte den 10. marts

  • Idaho
  • Michigan
  • Mississippi
  • Missouri
  • North Dakota
  • Washington

Det blev en god aften for Joe Biden. Han fik flest stemmer i de fire stater Idaho, Mississippi, Missouri og Michigan – især Michigan er en overraskelse, fordi Bernie Sanders på forhånd var favoritten her.

Mens stemmerne bliver talt op, ser det også ud til, at Joe Biden får flest stemmer i staten Washington.

Bernie Sanders ser til gengæld ud til at sejre i North Dakota.

Stemmerne i primærvalgene bliver regnet om til såkaldte delegerede – det er personer, som i sidste ende skal pege på partiets præsident-kandidat. Den kandidat, som til sidst sidder med over 50 procent af de delegerede, bliver partiets præsidentkandidat.

Lige nu har Joe Biden 823 delegerede – mens Bernie Sanders kun har 663.

Hos TV2 kan du selv følge med i, hvor mange delegerede de to politikere vinder, her.

Hvordan ser Bernie og Bidens chancer ud?

Hvem, der bliver Trumps modstander, bliver først for alvor afgjort i juli, når amerikanere i alle USA’s 50 stater har stemt. Så meget kan ske endnu.

Men både eksperter og menings-målinger tyder på, at det bliver ret svært for Bernie Sanders at vinde.

Mediet FiveThirtyEight specialiserer sig i at vurdere meningsmålinger. Og mediet vurderer lige nu, at Joe Biden har ”over 99 procents” sandsynlighed for at vinde.

Og Bernie Sanders? Han har mellem 0,1 og 0,3 procents sandsynlighed for at sejre.

Det ser også ud til, at Bernie Sanders selv har indset, at det bliver svært at vinde. Efter afstemningerne tirsdag valgte han at droppe den tale, han ellers havde planlagt at holde for sine vælgere.

Joe Biden lød til gengæld selvsikker, da han holdt sin egen tale:

”Vi kommer til at samle nationen,” sagde han ifølge TV2.
© Copyright - seismo 2019