Kultur

Hvad er omskæring, og hvordan er det opstået?

Bibelsk kalk-maleri i Tingsted kirke af Jesus' omskæring. Omskæring er et mere end 2.000 år gammelt ritual, som mange stadig bruger.

Foto: Stig Alenas/ Shutterstock

Marie Byriel-Thygesen


28 august, 2020



Nogle mennesker mener, at det er naturligt at være omskåret. Andre mener, det er unaturligt. Der er mange grunde til, hvorfor nogle er omskårede, og andre ikke er.

Du har måske hørt om omskæring. Måske er du selv omskåret, eller måske kender du en, som er?

Når en dreng eller mand bliver omskåret, så betyder det, at hans forhud er blevet fjernet fra hans penis, pik, diller – eller hvad du kalder den.

Hvordan kan det egentlig være, at nogle fjerner noget fra kroppen, som vi er født med? Vi forklarer, hvorfor nogle mennesker er omskårede, når andre ikke er.

Hvorfor omskærer man drenge og mænd?

Der findes mange forskellige grunde til, at mennesker bliver omskåret. Det kan være på grund af religion, kultur eller helbred.

Hvad er omskæring?

  • Mandlig omskæring betyder, at forhuden fra penis bliver fjernet. Det er altså en mindre operation, hvor man skærer forhuden væk.
  • Forhuden er den hud, der beskytter hovedet på penis.
  • I Danmark er det læger, der har ansvaret for omskæringer. Lægen skal være til stede, når en dreng omskæres.
  • Drengen får sjældent lov til at vælge det selv, da det ofte sker, når han er ganske lille.
  • Drenge bliver omskårede af forskellige grunde: Religion, kultur eller helbred.
  • En tredje-del af verdens mandlige befolkning er omskåret. Det er især i Mellemøsten, Afrika og USA, at drenge bliver omskårede.

Kilde: Sexlinien for unge

Det kan være familiens religion, der fortæller, at drenge skal omskæres. Der kan være en idé i den kultur, man er vokset op i, at det er renere at være omskåret. Det kan være på grund af et medicinsk problem. For eksempel, hvis forhuden er for snæver til, at den kan trækkes tilbage. Det hedder forhuds-forsnævring.

At omskære er et ritual. Et ritual er typisk en begivenhed, som sker inden for en religion. Det er en måde at blive voksen på eller blive en del af et samfund på. Det forklarer Line Dalsgård, som er lektor i Antropologi på Aarhus Universitet. Som antropolog forsker hun i menneskers kultur.

“I det danske samfund er et ritual for eksempel barne-dåb. I gamle dage kunne man ikke blive begravet, hvis ikke man var døbt. Man var ikke en del af samfundet, hvis man ikke var døbt.”

Barnedåb er for eksempel et ritual, som viser en overgang i livet. Ritualer er med til at vise, at vi hører til i en gruppe eller et samfund. Sådan er der også overgangs-ritualer i andre samfund.

“Det er en måde at vise, at man er en del af gruppen. Det specielle ved omskæring som ritual er, at det er et indgreb på kroppen. Man kan ikke bare vifte det af sig bagefter,” siger Line Dalsgård.

Hvilke religioner går ind for omskæring?

I religionen Islam går man ind for omskæring. Hos muslimer finder omskæringen sted, mens drengen er baby eller som regel inden syv-års-alderen. Mænd, der vælger at tro på Islam som voksne, bliver som regel omskåret, kort efter de har valgt at blive muslim. Det skriver Faktalink.

Jødedommen går også ind for omskæring. Når den nyfødte, jødiske dreng er otte dage gammel, skal han omskæres. Ritualet kaldes brit milah. Det er også her, at drengen får et navn. Ritualet sker ofte i hjemmet, hvor en rabbiner (en jødisk lærer) foretager omskæringen, mens en læge er til stede.

I USA er de fleste mænd omskåret. Det er ikke nødvendigvis af religiøse grunde. Det er blandt andet fordi, at de har en opfattelse af, at omskæring er mest sundt og rent.

Blandt afrikanske stamme-folk og latin-amerikanske indianere foregår omskæring som regel i puberteten og opfattes som et symbol på en overgang fra barn til voksen.

I Danmark er det primært jødiske og muslimske drenge, der omskæres. Men det er ikke alle omskårede, som er jøder eller muslimer. Det kan også være af medicinske grunde. For eksempel, hvis man har forhudsforsnævring.

Kan kvinder blive omskåret?

Omskæring er ikke kun noget, som mænd oplever. Der er også mange kvinder i verden, som er omskårede.

Omskæring af piger sker først og fremmest i afrikanske lande. Det er blandt andet lande som Somalia, Sudan og Egypten. At omskære piger har været et afrikansk ritual i mere end 2.000 år. Der er flere end 200 millioner kvinder, som er omskårede i dag. Det skriver sundheds-organisationen WHO.

Kvindelig omskæring kan foregå på mange forskellige måder. Det er forskelligt fra kultur til kultur, hvordan det gøres. Nogle steder skærer man klitoris eller forhuden omkring klitoris af. Det kan også være ved at skære køns-læberne af. Andre steder syr man pigens kønslæber sammen.

Som du måske kan tænke, så er kvindelig omskæring et meget større indgreb end en mandlig omskæring. Derfor er det ulovligt i Danmark at omskære piger, men lovligt at omskære drenge, hvis der altså er en læge tilstede.

Der er mange konsekvenser af kvindelig omskæring. Problemer med smerte, seksuel nydelse, infektioner i under-livet og problemer med at føde børn.

Mange steder i verden prøver man at stoppe omskæring af kvinder. Omskæring af kvinder er en krænkelse af piger og kvinders menneske-rettigheder, skriver sundheds-organisationen WHO. Læs mere om, hvad menneskerettigheder er her.

LÆS OGSÅ: Overblik: 5 andre store sygdomme, som har ramt Danmark – og hvordan vi prøvede at stoppe dem




© Copyright - seismo 2019