Greta Thunberg

”Hun skulle brændes på bålet” skrev en mand om Greta Thunberg på nettet – så gav en avis igen

Sådan så det ud, da Greta Thunberg demonstrerede sammen med cirka 30.000 fans i den engelske by Bristol.

Foto: Geoff Caddick/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


4 marts, 2020Flere mænd opfordrede til vold mod 17-årige Greta Thunberg i kommentarer på Facebook. Men så besluttede en engelsk avis at lade mændene smage lidt af deres egen medicin.

Hvad gør man, når store, voksne mænd truer en pige på 17 år med vold på nettet? Og hvad gør man, hvis den 17-årige pige er den svenske klima-aktivist Greta Thunberg? Den lille engelske avis Bristol Post valgte at gøre noget helt usædvanligt. Den valgte at lade mændene smage bare en smule af deres egen medicin.

Dramaet i den engelske by Bristol begyndte, da Greta Thunberg fortalte, at hun kom på besøg i byen for at holde tale og demonstrere for klimaet. Det skrev medierne en hel del artikler om – også den lokale avis Bristol Post.

Men det var ikke alle, som så frem til at møde Greta Thunberg. Tværtimod.

Når artiklerne blev lagt på Facebook, kom der en hel del hidsige kommentarer. Nogle Facebook-brugere svinede Greta Thunberg til. Men andre gik endnu længere – de truede hende med vold.

Og så var det, at Bristol Post fik en idé.

Vil ”knuse” Greta

Avisen fandt frem til de personer, som havde truet Greta Thunberg med vold. Og så trykte de personernes fulde navne og fotos i avisen – og præcis, hvad de havde skrevet. På den måde kunne alle se, hvem der opfordrede til vold mod en 17-årig pige.

Et af de fotos, som dukkede op i avisen, var af Stevie Ralph-Taylor. Han kommenterede en af artiklerne om Greta Thunberg med ordene: ”Hun skulle brændes på bålet!”.

En anden kommentar kom fra en mand ved navn Kevin Bird. Han skrev ”Knus den bitch. Lyder godt for mig. Send hende hjem.”

Og så er der manden ved navn Ash Ashfaq, der ifølge avisen selv er far til mindre børn. Han synes, at Greta Thunbergs forældre skal ”slå hende med en mursten”.

Var avisens idé god eller dårlig?

Det er helt almindeligt, at Greta Thunberg får hade-fulde kommentarer på sociale medier.

Forskere har endda undersøgt, hvorfor den unge pige vækker så meget vrede hos nogle personer – især voksne mænd. Det kan du læse mere om hos mediet Videnskab.dk.

Avisen Bristol Post har fået stor opbakning for at udskamme de mænd, som har opfordret til vold mod Greta Thunberg. Blandt andet fra folk på nettet, som straks gav sig til at skrive kritiske kommentarer om mændene.

Men der er også opbakning fra den britiske politiker Jenny Jones. På Twitter roser hun avisen for at ”udstille kvinde-had og dumhed og had”. Hun opfordrer også til, at man melder den slags trusler til politiet:

Hvis man udskammer de mennesker, som truer andre på sociale medier, kan det være, at de stopper. Omvendt kan det også være, at man selv starter en shitstorm mod den truende person – som så måske selv bliver truet med vold.

Hvad mener du?

Er det en god idé at udskamme folk med navn og billede, hvis de truer andre med vold på nettet?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...© Copyright - seismo 2019