De sidste øjenvidner fortæller

91-årige Salle Fischermann kom til Theresienstadt som 13-årig og gennemlevede halvandet år i lejren. Salle fortæller om sine oplevelser og svarer på spørgsmål fra de unge.

Her på siden finder du selve eventen med Salle, en særudgave hvor Salle svarer på de spørgsmål som ikke kunne nås under eventen. Herudover yderligere materialer i form af læsestof, foredrag, generationssamtaler og interviews.

Update: Salle Fischermann døde den 14.1 2022

Event: Oktober ’43 (del 1)

Event blev afholdt 6. oktober på Københavns Hovedbibliotek.

Event: Oktober ’43 (del 2)

Særudgave hvor Salle svarer på øvrige spørgsmål fra de unge.

Adgang til særudgaven kræver Seismo-abonnement gennem skole eller folkebibliotek. Særudgaven varer godt 30 minutter.

Temabog

Book jeres eget foredrag

Bogen - Auschwitz skal stoppe folkedrab

Auschwitz skal stoppe folkedrab

Navnet “Auschwitz” er siden 2. verdenskrig blevet et symbol på folkedrab. I lejren døde mere end en million mennesker efter grusomme lidelser. Bogen er på 23 sider og er med lixtal 37, let at læse.

Find bogen på EreolenGO her

Rasmus Falbe-Hansen fortæller om Holocaust og film

Få besøg på skolen

Book et besøg på jeres skole. Foredragene bliver afholdt af forskere, forfattere, psykologer eller øjenvidner, som selv har haft folkedrab inde på livet.

Læs mere her og send en forespørgsel

Generationssamtaler

Tiden læger alle sår, men de sår man får efter at have været udsat for folkedrab og at være overlever, læges aldrig.

I dette tema kan du møde mennesker, der er flygtet, har været deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt eller har været gemt barn under nazisternes jødeforfølgelser i Danmark under 2. verdenskrig. De overlevede, men har altid måtte bære skyldfølelsen over, at de var de heldige, mens mange andre døde.

Tre af temaets film er generationssamtaler, hvor overlevere taler med deres børnebørn. Derudover er der fem korte interviewfilm, hvor de overlevende fortæller om deres erindringer fra hhv. forfølgelse, flugt, deportation og livet efter. Find filmene herunder eller gå til temaets samlede materialeside på aldrigmere.dk

Salle Fischermann – Deportation

I filmen ser vi Salle fortælle sine børnebørn om hans oplevelser under 2. verdenskrig, for første gang. Pigerne giver udtryk for, at de synes han burde have fortalt dem det tidligere, og det får os til at tænke: Hvorfor mon Salle har haft så svært ved at fortælle familien, om det han har oplevet?
Måske kan vi forstå det, hvis vi selv tænker på grunden til, at vi ikke fortæller alt, hvad vi selv har gjort eller oplevet?

Tove Udsholt – Et gemt barn

Tove Udsholt mødes med sit barnebarn i Gilleleje vinteren 2018. Tove fortæller om sine oplevelser efter flugten fra den tyske besættelsesmagts jødeaktion i oktober 1943, sine oplevelser som gemt barn, og hvilke konsekvenser begivenhederne under 2. verdenkrig fik for hendes liv.

Hanna Skop – Flugt

Første gang Hanna flygtede fra nazisternes forfølgelse i 1939, kom Hanna med sin mor og sine to brødre til København. Her ventede Hannas far, som var flygtet fra Buchenwald, på dem. Der var lagt planer for den videre flugt: de skulle til Amerika, og både papirer og penge var på plads. Men da Tyskland besatte Danmark i april 1940 og USA gik ind i krigen, røg planen i vasken.