Identitet

Historisk: Det første homoseksuelle par er blevet gift i Nordirland

27-årige Sharni Edwards og 26-årige Robyn Peoples kysser efter at være blevet gift.

Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


12 februar, 2020I oktober blev det lovligt for to kvinder eller to mænd at gifte sig i Nordirland. Nu har det første par brugt muligheden.

En sygeplejerske og en tjener er lige blevet gift i Nordirland. De er begge kvinder. Og netop derfor blev deres bryllup en helt speciel dag for Nordirland, som er en særlig region i Storbritannien, der har selvstyre – det vil blandt andet sige, at området kan lave sine egne love.

Den 26-årige sygeplejerske Robyn Peoples og den 27-årige tjener Sharni Edwards er det første homoseksuelle par, som er blevet gift i Nordirland. Det skriver mediet Avisen.dk.

Det er nemlig først for nyligt blevet lovligt for to kvinder eller to mænd at gifte sig i Nordirland – helt præcist den 22. oktober 2019.

Robyn og Sharni er glade for, at deres særlige dag også blev en særlig dag for homoseksuelles rettigheder i Nordirland. Men det var ikke derfor, de valgte at blive gift, skriver de i en presse-meddelelse:

”Vi har ikke haft til hensigt at skrive historie. Vi blev blot forelskede.”

Hvorfor var det ikke lovligt for homoseksuelle at gifte sig i Nordirland?

I 1989 var Danmark det første land i verden, som gjorde det lovligt for homoseksuelle at blive gift på papiret. Her blev Axel og Eigil Axgil det første homoseksuelle par, som indgik ”registreret partnerskab” – det vil sige, at de fik alle de samme rettigheder som en mand og en kvinde, der er gift. Læs mere om dem her.

I 2012 blev det også muligt for homoseksuelle at gifte sig i den danske folkekirke.

Hvorfor har det taget så lang tid for Nordirland at lave de samme regler?

Folk i Nordirland har tradition for at være meget religiøse. Nordirerne tror på to forskellige slags kristendom – cirka 60 procent af befolkningen er protestanter, og cirka 40 procent er katolikker.

Katolikker følger den gamle katolske kirke, hvis leder er paven i Rom. Protestanter i Nordirland følger forskellige nyere kirker, som ser anderledes på kristendommen. Der har været voldsomme konflikter og kampe mellem de nordirske katolikker og protestanter gennem historien – læs mere om det hos Faktalink her.

De to slags kristne kunne dog godt blive enige om at være imod homoseksuelle. I gamle dage mente mange kristne nemlig ikke, at Gud kunne acceptere homoseksuelle ægteskaber – og det er der stadig nogle kristne, som mener i dag.

På samme måde har nogle kristne i Nordirland også været imod abort – altså når kvinder afbryder deres graviditet. Fri abort blev først tilladt i Nordirland den 22. oktober 2019 – samme dag, som det blev lovligt for homoseksuelle at gifte sig. Læs mere om debatten om abort i Nordirland her.

Nu kan vi heldigvis sige tillykke med brylluppet til Robyn Peoples og Sharni Edwards! Her kan du se billederne fra deres bryllup:
© Copyright - seismo 2019