Online

Gulddreng er terapeut for Skinz og Thomas Skov i sjov video om sex og samtykke

Har du også brug for en tid hos sex-terapeuten Malte Ebert?

Foto: Sex & Samfund

Freya Ea Bjørnlund


11 januar, 2021Gulddreng hjælper en håndfuld kendisser til at forstå, hvordan man beder om samtykke, før man har sex.

Malte Ebert, den gode gamle Gulddreng, sidder med foldede hænder og et multifarvet halstørklæde og spørger: ”Hvad tror du selv, den her drøm handler om?”

På briksen for patienter ligger Thomas Skov, Skinz og Ibi Støving på skift. De har brug for noget terapi. For det er åh-så-hårdt at spørge om samtykke, før man skal have sex.

Organisationen Sex & Samfund er gået sammen med en håndfuld kendisser om at lave en video, der er blevet delt flittigt på sociale medier. Sex & Samfund arbejder for at sikre alle menneskers ret til at bestemme over deres egen krop og seksualitet.

Videoen skal sætte fokus på samtykke før sex. Det er faktisk ikke så svært, er budskabet. Man skal ikke bruge sit NemID for at spørge om lov. Man skal bare spørge.

Det er lidt, som et lyskryds uden det gule lys i lyskurven – hør, hvordan Malte Ebert forklarer det:

Hvad siger den nye lov om samtykke?

Danmark har for nylig fået en ny lov, som gør det nødvendigt at sikre sig samtykke, før man har sex. Hvis ikke man gør det, er der tale om en voldtægt – læs mere om den her.

Her er den nye lov

Tidligere stod der i Straffeloven:

  • “For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der tiltvinger sig samleje ved vold eller trussel om vold.”

Nu står der i Straffeloven:

  • ”For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der har samleje med en person, der ikke har samtykket heri.”

Tidligere sagde loven, at det er en voldtægt, hvis gerningsmanden har brugt vold eller trusler. Eller hvis offeret er i en tilstand, hvor man ikke kunne sige nej – for eksempel hvis man er bedøvet af stoffer eller alkohol.

Det var altså afgørende, om offeret havde sagt tydeligt nej eller havde gjort modstand – for eksempel ved at sparke, slå, kradse eller forsøge at vride sig fri.

I den nye lov skal princippet vendes om.

I stedet for at offeret skal sige nej, skal begge parter sige ja – de skal give hinanden deres samtykke.

Og hvad betyder samtykke så helt præcist?

Det betyder helt overordnet, at man skal sikre sig, at den anden person har lyst til at have sex. Men det betyder ikke, at man bliver nødt til at skrive under på en kontrakt, før man skal have sex.

Ifølge politikernes aftale skal samtykke gives frivilligt. Det kan komme til udtryk gennem ord. Men også gennem handlinger, som eksempelvis kys, berøringer eller lyde.

Men det er ikke samtykke, hvis man har flirtet, danset eller kysset tidligere på aftenen. Eller bare fordi personen er taget med dig hjem. Du skal stadig huske at tjekke, om personen har lyst til at have sex. Det kan være så simpelt som at spørge: ”Er det her okay?”

Her er en video, der forklarer, at samtykke kan sammenlignes lidt med at tilbyde en anden en kop te:

LÆS OGSÅ: Ordet “samleje” får en ny betydning i ordbogen – hvordan kan det være?
© Copyright - seismo 2019