Kultur

Grænserne åbner – men hvor må vi rejse hen?

Hvilke lande åbner for danske turister?

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


16 juni, 2020Mange lande i Europa lukker op for turister. Men det er ikke alle turister, som er velkomne alle steder.

Mange grænser mellem Europas lande åbnede i går. Men reglerne er forskellige fra land til land. Så inden du pakker bade-tøjet og turist-guiden, er det godt at vide, hvor du faktisk må rejse hen.

Rejse-vejledning i farver

Udenrigsministeriet har delt verdens lande op i forskellige farver. Farverne skal vise, hvor sikkert det er at rejse til hvert enkelt land i forhold til corona-smitte.

  • De fire farver er grøn, gul, orange og rød. I grønne lande er der mindst risiko for at blive smittet med corona-virus, mens der i røde lande er størst risiko.
  • Hvis landet er grønt, må du gerne rejse dertil. Du skal bare være opmærksom, ligesom du også skal være i Danmark. 
  • Hvis landet er gult, skal du være ekstra opmærksom og holde dig opdateret om landets corona-status.
  • Hvis landet er orange, så skal du overveje, om det er en nødvendig rejse. Når du kommer hjem fra et orange land, skal du 14 dage i karantæne. 
  • Hvis landet er rødt, betyder det, at Udenrigsministeriet fra-råder rejser dertil. Når du kommer hjem fra et rødt land, skal du 14 dage i karantæne. 

Kilde: Udenrigsministeriet

Hvor kan man rejse hen som dansker, og hvem må rejse til Danmark? 

Vi giver dig et overblik her. 

Hvor er det sikrest for at rejse hen? 

Norge, Island og Tyskland er de lande, som Udenrigsministeriet råder danskere at rejse til, hvis man vil udenlands i sommer-ferien. Landenes sikkerheds-niveau er gult.

Danmark åbner også kun grænserne for turister fra Norge, Island og Tyskland. 

Norge åbner kun for turister fra Finland, Danmark, Grønland og Færøerne. Island har et krav om, at man skal tage en corona-test, der skal være negativ, før man må komme ind i landet. Men Tyskland holder kun lukket for spanske turister – i hvert fald indtil den 21. juni. 

Hvilke lande vil have danskere på besøg?

Selvom Udenrigsministeriet helst vil have, at vi bliver i Danmark, så er det ikke forbudt at se andet end danske strande i år. Flere lande vil nemlig gerne lade danske turister komme på ferie. 

De lande er blandt andre Belgien, Italien, Tyskland, Østrig, Sverige, Storbritannien og Grækenland. Fra den 21. juni må du også rejse til Spanien. Du kan se hele listen med lande, som gerne vil lukke dig ind, her

Faktisk er der flere lande, som slet ikke har lukket grænsen under corona-krisen. Det gælder både for Slovakiet, Polen, Estland og Litauen. Så her må danske turister også rejse ind.

Tjekkiet har delt de europæiske lande op i tre forskellige kategorier – ligesom vi i Danmark har fire. Her ligger Danmark i kategori to. Og det betyder, at man kun må tage til Tjekkiet, hvis man har et anerkendelses-værdigt formål for at komme ind i landet. Det vil sige, hvis man skal noget vigtigt i landet.

Flere lande tillader kun, at man rejser igennem landet – det er ikke tilladt at holde ferie. Det gælder lande som Ungarn, Kroatien og Schweiz. 

Men selvom mange lande åbner for danske turister, så er det vigtigt at huske, at langt de fleste lande stadig er markeret som orange. Du skal altså i 14 dages karantæne, når du kommer hjem derfra. Og Udenrigsministeriet mener altså stadig ikke, at det er helt sikkert at rejse til andre lande end Norge, Island og Tyskland.

LÆS OGSÅ: De unge til politikerne: Hjælp os ved at gøre de her 5 ting.
© Copyright - seismo 2019