Politik

Fra i dag er det helt slut med røg i skolen

Der bliver ikke flere smøger i skole-tiden.

Foto: Andres Siimon/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


10 august, 2020Fra i dag kan du ikke længere snige dig ud af døren, uden for skolens grund, over foran kiosken og ryge. Al rygning i skole-tiden er nu slut.

Rygning blandt unge

  • Der er flest i aldersgruppen 15-29 år, der ryger, bruger røg-fri tobak og e-cigaretter sammenlignet med alle andre aldersgrupper.
  • Efter mange års fald, stiger antallet af unge rygere nu igen, så næsten hver tredje af de 16-24-årige i dag ryger dagligt eller lejlighedsvist.
  • Fire ud af fem rygere startede, før de blev 18 år.
  • Andelen af unge, der ryger, er markant højere i Danmark sammenlignet med vores nordiske naboer.
  • 72 procent af rygere eller tidligere rygere, ville ikke ryge, hvis de skulle leve deres liv om.
  • Næsten hvert tredje dødsfald i Danmark kan relateres til rygning, og stor-rygere dør i gennemsnit 8-10 år tidligere end folk, der aldrig har røget.

    Kilder: Sundhedsstyrelsen og aftale-teksten “National handleplan mod børn og unges rygning”

Det er ikke tilladt at ryge på skolen, det ved alle. Sådan har det været siden 2012. Men fra i dag må du heller ikke gå uden for skolens område og tænde en smøg. I dette skole-år træder de nye regler for rygning nemlig i kraft, skriver DR.

Reglerne blev lavet i december sidste år. Og fra denne august bliver de til virkelighed.

Det betyder, at man ikke må ryge i skole-tiden – uanset om det er på skolens område eller ej – på folkeskoler, efterskoler, kost-skoler og ungdoms-skoler.

Og hvorfor har politikerne så lavet de nye ryge-regler? Det er for at forhindre unge i at begynde at ryge. Tallene for unge, der begynder at ryge, stiger nemlig.

Hvad siger reglerne?

I december besluttede politikerne i Folketinget en hel række af nye regler om rygning. Idéen med reglerne er blandt andet, at færre unge skal begynde at ryge. Her er de vigtigste regler:  

LÆS OGSÅ: Forbudt at ryge ved bussen og svømme-hallen i Aarhus: Skal få unge til ikke at ryge
1
Man må ikke ryge på skolerne

Det bliver nu forbudt at ryge i skoletiden i både folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Man må heller ikke ryge uden for skolens område. Mange unge starter med at ryge i skolen. Det er op til de enkelte skoler, hvordan de vil straffe dem, som ryger i skoletiden.

2
Neutrale pakker

Alle cigaret-pakker skal være neutrale. Det betyder, at indpakningen skal se ens ud på alle cigaretpakkerne. Firmaets navn må gerne stå på pakkerne, men logoet skal fjernes.

3
Smøgerne skal gemmes væk i forretningerne

Produkter med tobak skal gemmes væk i forretningerne. Kunden skal selv spørge efter dem, hvis de vil have dem. På den måde bliver man ikke fristet, når man står i kiosken eller i supermarkedet. Reglen kommer ikke til at gælde forretninger, som ikke sælger andet end tobak.

4
E-cigaretter bliver uden smag

Det bliver forbudt at sælge e-cigaretter, som smager af andet end tobak eller menthol. Lige nu kan man få alle mulige forskellige smage som for eksempel cola eller lakrids.

Derudover bliver det forbudt at reklamere for produkter med tobak. Man må ikke engang stå på gaden og dele reklamer ud.

 

 

© Copyright - seismo 2019