Videnskab
Forskere beroliger: Koalaen er ikke så godt som uddød alligevel
Efter brande i Australien blev koalaen meldt "funktionelt uddød" af en organisation. Men det passer ikke, siger forskere nu.
Det er hårdt at være koala i Australien lige nu. Det lille bløde dyr – som forresten slet ikke er en bjørn, men et pung-dyr ligesom kænguruen – får sværere ved at finde et sted at bo. Skov-brande har nemlig hærget Australien i lang tid. Og en del af den skov, hvor koalaerne bor, er brændt ned.
Derfor blev koalaen for nylig erklæret “funktionelt uddød” af organisationen Australia Koala Foundation. Funktionelt uddød betyder, at der er så få tilbage, at arten ikke længere spiller en rolle for den natur, den lever i. Og dem, der er tilbage, er sandsynligvis ikke nok til at skabe en ny generation af koalaer.
Den triste nyhed blev bragt i de største medier over hele verden, og Seismo bragte den også videre.
Men nu siger flere australske forskere, at vi ikke behøver at gå i panik – endnu. Det skriver blandt andre The New York Times og National Geographic.
Der er stadig skov til koalaerne
Koalaen er ikke funktionelt uddød, siger Diana Fisher, der er forsker i biologi ved Universitetet i Queensland til National Geographic. Brandene har gjort det svært for koalaen at leve i nogle områder af Australien, men ikke i andre, siger hun.
Brandene har slået mange koalaer ihjel, “men det er ikke nok til at ændre deres status som art,” siger hun.
Ifølge National Geographic har koalaen nu en status som “sårbar over for udryddelse”, hvilket er niveauet højere end “truet”.
Australia Koala Foundation vurderede, at 80 procent af de skov-områder, som koalaerne lever i, er forsvundet. Men det er ikke korrekt, understreger Diana Fisher.
Brandene har højst ramt 2,5 millioner hektar af koalaernes leveområder. Det lyder af meget, men i det østlige Australien har koalaer over 100 millioner hektar at leve på. Der findes altså stadig mange steder, hvor koalaerne kan leve i fred.
Koalaen har det stadig ikke nemt
Vi kan dog ikke ånde helt lettet op. For der bliver færre og færre koalaer i Australien.
Det kan være svært at tælle dyrene præcist, fordi der er så langt mellem dem. Men de seneste tal fra 2016 viser ifølge National Geographic, at der er cirka 329.000 koalaer tilbage i naturen. Det er et fald på 24 procent over artens seneste tre generationer.
Og selvom koalaen ikke er funktionelt uddød, så har brandene taget hårdt på nogle koalaer, siger Christine Adams-Hosking til National Geographic. Hun er forsker ved Universitetet i Queensland:
“Indtil den politiske vilje sætter ind – og det har den ikke gjort i Australien – så kommer det ikke til at blive bedre for koalaerne.”