Politik

Fokus på naturen: Danmark skal have to nye natur-nationalparker

Danmark er det land i EU med mindst vild natur.

Foto: Nejc Košir/Pexels

Nanna Hein


19 juni, 2020Regeringen giver 105 millioner kroner til den danske natur. Pengene skal blandt andet bruges på vilde natur-parker.

Danmark skal have to nye natur-nationalparker.

De nye parker vil tilsammen blive 1.900 hektar store. De skal ligge ved Gribskov på Sjælland og Randers i Jylland. Det har regeringen besluttet sammen med deres støtte-partier Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Socialistisk Folkeparti (SF). Sådan skriver DR.

Mere vild natur 

Vild natur i Danmark

  • Danmark er det land i EU, der har mindst vild natur. 
  • 83 procent af danskere mener, at der skal være større områder, hvor naturen kan vokse frit. 
  • 77 procent af danskerne mener, at naturen gerne må være vildere, end den er i dag. 

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening 

Danmark har i forvejen fem national-parker. De to natur-nationaleparker er dog lidt anderledes. Fordi de er natur-parker, så vil de modsat de andre nationalparker have mere vild natur. Der vil også være vilde dyr i de nye parker. Natur-nationalparkerne er altså ikke områder, som mennesker skal blande sig i. 

Dog skal parkerne være åbne for borgerne, så alle har adgang til den vilde natur. 

Udover de to store parker har politikerne også sat penge af til det danske hav. Der er faktisk blevet sat ti millioner af til at lave et sten-rev. Et stenrev er en samling større sten, der ligger på hav-bunden. Flere forskellige slags dyr og planter lever på stenrev. Derfor er de en vigtig del af naturen.

Godt for klimaet

At man sætter penge af til vild natur og stenrev, betyder meget for klimaet. 

For hvis man skal bekæmpe klima-forandringerne, kan man ikke bare plante en skov. Det kræver i stedet, at man får skabt mere naturlig og vild natur. Skove, som får lov til at vokse, som de naturligt vil, optager nemlig mere CO2 end en kunstig skov med 1.000 af de samme slags træer. 

Man kan derfor sige, at nu mere naturligt et område er, nu bedre er det for klimaet. 

Derfor er klima-minister, Lea Wermelin fra Socialdemokratiet, også glad for, at arbejdet med mere vild natur i Danmark skal til at gå i gang. 

”Vi skal fortsætte arbejdet med at kigge på, hvor vi kan etablere natur-nationalparker i andre områder i Danmark,” siger hun til DR

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Flere end 500 dyre-arter er tæt på at ud-dø.
© Copyright - seismo 2019