Kultur

Film-festival: Pris for “bedste skuespiller” skal ikke deles op i køn

Filmfestivalen Berlinale vil ikke længere uddele priser til "Bedste mandlige birolle" eller "Bedste kvindelige hovedrolle". Det skal være kønsneutralt.

Foto: Donald Tong/ Pexels

Marie Byriel-Thygesen


26 august, 2020Fra næste år vil tysk filmfestival ikke dele priser for skuespillere op i mænd og kvinder.

“Og vinderen for bedste mandlige hovedrolle eeeeeeer…” Det har man efterhånden hørt mange gange fra Oscar-uddelingen. Den amerikanske film-festival, hvor der hvert år bliver uddelt oscar-priser for årets ”bedste skuespiller” for mænd og ”bedste skuespillerinde” for kvinder.

Sådan har man også givet priser på den tyske filmfestival Berlinale, som foregår i Berlin. Men det vil filmfestivalen lave om på.

Berlinale mener ikke, at man skal uddele priser efter kategorierne ”mand” og ”kvinde”. Det skriver DR.

Fra næste år vil filmfestivalen derfor begynde at uddele priserne kønsneutralt. Det betyder, at det kommer til at hedde ‘bedste hovedrolle’ og ‘bedste birolle’.

Hvorfor skal priserne være fri for køn?

Filmfestivalen vil gerne sætte fokus på køn i filmbranchen. Berlinale mener, at kønsneutrale kategorier skal skabe bevidsthed om køn i filmbranchen, skriver de på deres hjemmeside.

Det er ikke kun filmfestivalen, som synes, at det er vigtigt at ændre syn på køn i filmbranchen. Det har nemlig været diskuteret længe. Det forklarer DR’s filmanmelder Maria Månson:

“Der er ingen tvivl om, at det her er fremtiden. Der findes i øjeblikket ikke den komité herhjemme eller i udlandet, der ikke debatterer, hvordan man kan arbejde hen imod det her. Jeg kan sagtens se, at en kønsneutral pris vil kunne tage hensyn til de ikke-heteronormative køn. Og det, synes jeg, er fantastisk”, skriver hun til DR.

Hvad mener du?

Er det en god idé, at uddele køns-neutrale priser?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...© Copyright - seismo 2019