Introduktion til genren Ansøgning
Her bør være en kort intro til genren i stil med. Her finder du materiale, øvelser og opgaver til genren Ansøgning. Start med at se filmen og læs eller lyt til emnerne herunder efter behov, inden du går i gang med øvelserne. Ord som er understreget med en prikket linje, har en ordforklaring, som du kan læse ved at holde musen hen over ordet. Alle ordene kan du også se ordforklaringen i værktøjskassen til højre. Her er de også indtalt, så du har mulighed for at gå dem læst højt.
God arbejdslyst.
Kom godt i gang
Hvad er en ansøgning?
Min ansøgning er det første skridt på vejen til arbejdsmarkedet og ind i erhvervslivet. I korte træk er min ansøgning en præsentation af mig selv, hvor jeg fortæller lidt om, hvem jeg er som person. Jeg fortæller også, hvad jeg er god til, og hvordan jeg passer ind på den arbejdsplads, som jeg søger job hos.
I danskfaget er ansøgning en undergenre til hovedgenren Formelt Brev.
Jeg bruger en ansøgning til at blive betragtet til et job eller en stilling på en arbejdsplads som f.eks. en virksomhed, butik eller en offentlig institution. Min ansøgning fortæller kort og konkret, om hvad jeg kan, altså hvilke kompetencer jeg har. Den fortæller, hvorfor jeg er den rette til jobbet. Min ansøgning fylder maks. 1 A4-side.
Når jeg sender min ansøgning, sender jeg samtidigt mit CV. Mit CV viser hvilke uddannelser jeg har. Den viser også min tidligere erhvervserfaring og om jeg har været i praktik. Når jeg laver mit CV, sørger jeg altid for at have et vellignende billede af mig selv og alle mine kontaktoplysninger.
Hvad er en kompetence?
En kompetence er det, som du er god til. Det er en af dine styrker og evner.
Der er to typer kompetencer, som jeg skal fremhæve, når jeg skriver en ansøgning.
- Der er mine faglige kompetencer.
- Der er mine personlige kompetencer.
Mine faglige kompetencer fortæller noget om:
- Mit tidligere arbejde, og hvad jeg var god til her.
- Fritidsarbejde, og hvad jeg var god til her.
- Frivilligt arbejde, og hvad jeg var god til her.
- Uddannelse, og hvad jeg lærte her, og hvad jeg blev rigtig dygtig til her.
Vigtigt: Jeg skriver de faglige kompetencer, der giver mening for jobbet/stillingen, som jeg søger.
Eksempel: Jeg skal søge en stilling i et havecenter. Jeg skal derfor vide, hvilke vækstforhold er nødvendige for at et æbletræ kan gro flest og lækre æbler. Og det ved jeg, fordi jeg er i gang med at tage en gartneruddannelse, og jeg har været frivillig hjælper på en æbleplantage.
Mine personlige kompetencer fortæller noget om:
- Hvordan jeg er som person: Er jeg struktureret og organiseret? Så kan jeg f.eks. godt lide at holde orden på mit værelse og sortere mit tøj. Går jeg ned i detaljer eller jeg er rigtig god til at holde et overblik? Går jeg op i at følge en madopskrift til punkt og prikke? Eller er jeg god til at vide, hvornår jeg skal til tandlægen og ud at handle.? Det kan også være, at jeg er god til at finde på sjove ideer og føre dem ud i livet.
- Hvordan jeg er i sociale sammenhænge.
Er jeg udadvendt og en initiativtager? Det er måske tit mig, der får ideer til, hvad mine venner og jeg skal lave. Eller måske er jeg god til arbejde selvstændigt. Måske er jeg den seriøse, når jeg er sammen med venner eller kollegaer. Eller jeg er god til skabe højt humør på min arbejdsplads.
Vigtigt: Jeg skriver kun de personlige kompetencer, der giver mening for jobbet/stillingen, jeg søger.
Eksempel: Jeg skal søge en stilling i børnehave. Til dette er det vigtigt, at jeg kan arbejde tæt sammen med andre mennesker. Det er derfor vigtigt at skrive, at jeg er dygtig til at samarbejde og god i forskellige gruppedynamikker. Det er jeg, fordi jeg til daglig spiller en holdsport, hvor det er vigtigt at kunne snakke sammen klart og tydeligt og arbejde mod det samme mål.
Opsætning/Skabelon/Guide for ansøgning:
- Dine personlige oplysninger (navn, adresse m.m.) skal stå tydeligt i din ansøgning.
- Tip: Skriv det ind i sidehoved.
- Skriv til modtageren i starten af ansøgningen.
- Tip: Skriv i formelt sprog og 1. persons fortæller.
- Nu skal du fortælle, hvorfor du søger netop dette job.
- Tip: Forklar i korte træk din motivation for at ansøge.
- Nu kan du overveje dit layout.
- Tip: overvej den kronologiske rækkefølge.
- Sørg for at der er sammenhæng mellem din tekst og selve stillingen.
- Tip: tænk på den røde tråd og find nøgleord i stillingen, som du kan bruge til at fremhæve dig selv.
- Sørg for at skabe en balance mellem at fremhæve dig selv og samtidig ikke lyde arrogant.
- Tip: Vær selvsikker og ydmyg på samme tid.
- Når du skriver og fortæller om dig selv så overvej, hvordan du skiller dig ud fra mængden.
- Tip: overvej hvilke af dine kompetencer er stærkest og passer bedst til stillingen.
- Nu kan du afslutte din ansøgning ved at minde modtageren om, at du håber på at komme til samtale på baggrund af din motivation.
- Tip: Brug adjektiver til at fremhæve din motivation.
Er der forskel på ansøgninger?
Ja, der er forskel på ansøgninger. I nogle tilfælde finder jeg et jobopslag på nettet, og andre gange må jeg selv tage ud til forskellige arbejdspladser med min ansøgning. Nogle ansøgninger er til et job, mens andre er til praktikpladser. Nogle gange skal jeg skrive en ansøgning for at få et lån, eller måske vil jeg ansøge om et legat. Formlen på at skrive ansøgninger er tit ens, men der dog nogle få forskelle, som jeg skal være opmærksom på.
Hvis en arbejdsplads har lagt et jobopslag på internettet, skal jeg skrive det, der hedder en opfordret ansøgning. Det vil sige, at en arbejdsplads opfodrer mig og andre jobsøgende folk til at søge den ledige stilling i deres virksomhed. Det kunne også være en Fond, som har lagt et opslag op på deres hjemmeside.
Hvis jeg ikke kan finde et jobopslag, som jeg vil søge, må jeg nogle gange tage ud for at finde et job, selvom arbejdspladsen ikke har en ledig stilling på dette tidspunkt. Derfor må jeg lave en uopfordret ansøgning. Dette betyder, at arbejdspladsen ikke har opfordret til at man søger stilling hos dem, men at jeg derimod selv har taget initiativ til at søge arbejde hos virksomheden.
Layout Opfordret ansøgning:
Når jeg skriver en opfordret ansøgning, skal jeg først skrive en overskrift, der fanger modtagerens opmærksomhed. Efter det skal jeg skrive, hvilken stilling jeg søger og hvorfor. Her er det vigtigt at skrive, hvorfor jeg passer ind i dette job. Det er nu, at det er vigtigt, at jeg ved, hvad min faglige kompetencer og personlige kompetencer er. Først vil jeg fortælle om mine faglige kompetencer og hvorfor de passer til jobbet. Når jeg har skrevet ca. 1-2 korte afsnit om mine faglige kompetencer, fortæller jeg om mine personlige kompetencer, og hvorfor det er vigtigt i netop dette job. Her skriver jeg også lidt om, hvordan jeg er som kollega og fortæller meget kort og præcist om min personlighed. Det bruger jeg ca. 1 afsnit på. Til sidst slutter jeg af med at fortælle arbejdsgiveren, at jeg ser frem til at høre tilbage fra dem. Jeg skriver derfor til sidst, at de kan kontakte mig på både min mailadresse og på mit telefonnummer. I bunden skriver jeg, ligesom i et brev, ’med venlig hilsen… ’.
Layout Uopfordret ansøgning:
En uopfordret ansøgning minder om en opfordret ansøgning. Når jeg skriver en uopfordret ansøgning, skal jeg først skrive en overskrift. Efter det, skal jeg skrive, hvorfor jeg søger en stilling på lige netop denne arbejdsplads og i denne virksomhed. Måske har jeg hørt, at det er en arbejdsplads, hvor jeg kan lære rigtig meget. Måske er det en arbejdsplads, hvor der er plads til forskellighed. Der kan være mange gode grunde. Her er det vigtigt jeg skriver, hvorfor jeg passer ind i dette job.
Når jeg har skrevet et afsnit om, hvorfor jeg vil arbejde på denne arbejdsplads, fortæller jeg om mine faglige kompetencer og personlige kompetencer. I de næste 1-2 afsnit vil jeg fortælle om mine faglige kompetencer, og hvorfor jeg passer jeg ind i deres arbejdsplads. Jeg kan måske se, at de mangler nogen, som kan det netop jeg kan. Jeg går nu videre til at fortælle om mine personlige kompetencer, og hvorfor det er vigtigt på præcis denne arbejdsplads. Her skriver jeg også lidt om, hvordan jeg er som kollega og fortæller meget kort og præcist om min personlighed. Det bruger jeg ca. 1 afsnit på.
Jeg slutter med at fortælle arbejdsgiveren, at jeg ser frem til en personlig samtale, og jeg skriver derfor til sidst, at de kan kontakte mig på både min mailadresse og på mit telefonnummer. I bunden skriver jeg, ligesom i et brev, ’med venlig hilsen… ’.
Værktøjskasse
Layout for Ansøgning
Den simple Kommunikationsmodel
Den udvidede Kommunikationsmodel
Huskeliste
Eksempler på Ansøgning
Ordforklaringer til Ansøgning
Opgaver
Opgave G niveau
- Du skal lave en ansøgning, som kan bruges til praktiksteder eller andet arbejde.
- Du vælger selv, om din ansøgning skal være opfordret eller uopfordret.
- Du skal nu beslutte dig for, om du vil skrive en ansøgning eller om du vil lave en videooptagelse, hvor du, ligesom i en skriftlig ansøgning, fortæller om dig selv, og hvorfor du søger jobbet.
- Brug formelt sprog og skriv i persons fortæller.
- Husk hvis du laver en video, at den ikke må være længere end hvis du læste op fra en almindelig A4-side. Hvis du vælger at lave en video ansøgning, skal du optage på din mobiltelefon evt. hvor du sidder på dit værksted. Det kan være en god ide at skrive et manuskript eller nogle stikord, som du kan tale ud fra. Sørg for at lyset ikke er bagved dig, men foran dig.
- Når du laver din ansøgning, skal du bruge de ord, som arbejdspladsen selv bruger, og de fagord som bruges på dit værksted.
- Du skal lave et layout, så det passer til ansøgningsgenren.
- Til sidst skal du vise, hvordan du bruger den simple kommunikationsmodel i din ansøgning. Dette kan du gøre ved at skrive en kort beskrivelse, tegne en grafik eller lave en figur.
- Du skal gemme din ansøgning i din arbejdsportofolio.
Den simple Kommunikationsmodel
Du skal derfor kende den simple Kommunikationsmodel:
Afsender – Budskab – Modtager
- Afsender: Den der vil fortælle, forklare eller vise noget
- Budskab: Det der skal fortælles, forklares eller vises
- Modtager: Den der skal bruge det, der bliver fortalt, forklaret eller vist
Hvis du for eksempel vil forklare, hvorfor du er den rette til jobbet, skal du finde ud af, hvad det er arbejdsgiveren søger. Du skal derfor tilpasse dit budskab, alt efter hvorfor du er den rette til jobbet, så dit indhold passer til modtageren. Det er dig, der er afsender, fordi det er dig, der søger arbejdet.
Du er afsender -> budskabet er, hvorfor du er den rette -> arbejdsgiveren er modtager
Huskeliste
√ FORMELT SPROG
√ 1. PERSONSFORTÆLLER
√ KRONOLOGISK RÆKKEFØLGE
√ RØD TRÅD
√ NØGLEORD
√ ADJEKTIVER
Eksempler på ansøgninger
På Krifa kan man se eksempler på opfordrede og uopfordrede ansøgninger.
Krifa har også en dybdegående og detaljeret vejledning, som kan tilgås af alle.
Eksempler på opfordrede ansøgninger – Tilføj streger under vigtige formuleringer/vendinger specifikt anvendt i opfordrede ansøgninger såsom ”jeg søger stillingen som” mm.
Eksempler på uopfordrede ansøgninger – Tilføj streger under vigtige formuleringer/vendinger specifikt anvendt i opfordrede ansøgninger såsom ”jeg søger stillingen som” mm.
Opgave E og D niveau
- Udover opgavekravene på G niveau, skal du på E/D niveau i dansk også kende og bruge analysebegreber og modeller. Du skal også skrive en separat tekst, hvor du viser, hvordan du bruger den udvidede kommunikationsmodel i din ansøgning. Dette kan du også gøre ved at lave en figur, der beskriver det. Til sidst skal du skrive en kort evaluering og perspektivering af din kommunikationsmodel.
Den udvidede Kommunikationsmodel
Når du analyserer en kommunikationssituation med den udvidede kommunikationsmodel, skal du stille spørgsmålet: Hvem siger hvad på hvilken måde til hvem i hvilken situation?
- Afsenderen er dig, og du skal fortælle, hvad din rolle er i ansøgningsprocessen
- Indholdet er den information, der beskriver din motivation og beskriver formålet for din ansøgning
- Modtageren er den, du skriver til.
- Konteksten er den situation du er i. I dette tilfælde er du i en ansøgningsproces, hvor du søger en jobstilling.
- Sproget for ansøgningsgenren er formelt, da det passer med konteksten.
Hvis du for eksempel vil forklare, hvorfor du er den rette til jobbet, skal du finde ud af, hvad det er arbejdsgiveren søger. Du skal derfor tilpasse dit budskab, alt efter hvorfor du er den rette til jobbet, så dit indhold passer til modtageren. Det er dig, der er afsender, fordi det er dig, der søger arbejdet.
Du er afsender -> budskabet er, hvorfor du er den rette -> arbejdsgiveren er modtager
Huskeliste
√ FORMELT SPROG
√ 1. PERSONSFORTÆLLER
√ KRONOLOGISK RÆKKEFØLGE
√ RØD TRÅD
√ NØGLEORD
√ ADJEKTIVER
Eksempler på ansøgninger
På Krifa kan man se eksempler på opfordrede og uopfordrede ansøgninger.
Krifa har også en dybdegående og detaljeret vejledning, som kan tilgås af alle.
Eksempler på opfordrede ansøgninger – Tilføj streger under vigtige formuleringer/vendinger specifikt anvendt i opfordrede ansøgninger såsom ”jeg søger stillingen som” mm.
Eksempler på uopfordrede ansøgninger – Tilføj streger under vigtige formuleringer/vendinger specifikt anvendt i opfordrede ansøgninger såsom ”jeg søger stillingen som” mm.