EU og demokratiet i forhold til fake news, journalisters sikkerhed og retsstaten

Borgere i EU bliver udsat for falske nyheder, når de scroller sig igennem Facebook eller andre medier. Flere og flere journalister bliver dræbt, når de skriver nyheder, som for eksempel politikere ikke vil have frem. Og så er der retsstatsprincippet, som nogle lande i EU bliver beskyldt for ikke at respektere.

Hvordan skal EU tage hånd om at forbedre disse demokratiske forhold? I dette tema sætter vi fokus på disse tre områder med videoer, artikler og debat.

Kortet viser lande i EU 2021

20. jaunar 2022 – debatevent om E U og demokratiet

EU og demokratiet: debat om fake news, journalisters sikkerhed og retsstaten

Den 20. januar 2022 fra klokken 10 til 11 kan du her deltage virtuelt i debatten, når ungdomspolitikere fra forskellige partier diskutere, hvordan det går med demokratiet i EU.

Der er nemlig nogle problemer i EU, og dem vil Seismo stille skarpt på til arrangementet.

Panelet vil blandt andet diskutere, hvad EU skal gøre ved de falske nyheder, som mange sikkert er stødt på, når de scroller sig igennem Facebook eller andre medier.

Men det har også mere alvorlige konsekvenser, at demokratiet kan halte i EU. Flere og flere journalister bliver nemlig dræbt, når de skriver nyheder, som for eksempel politikere ikke vil have frem. Hvordan bør EU sætte en stopper for det?

Og så er der retsstatsprincippet, som nogle lande bliver beskyldt for ikke at respektere – hvad skal EU gøre ved de lande, som ikke respekterer de grundlæggende demokratiske spilleregler?

I løbet af debatten vil eleverne selv sidde med ved tasterne. Der vil nemlig være en række afstemninger, hvor de skal beslutte, hvad deres holdning er i debatten. Derudover vil eleverne få mulighed for selv at bidrage til debatten via spørgsmål til paneldeltagerne.

Undervejs vil der blive vist flere korte videoindslag, som sætter tonen for debatten. Derudover vil der være en ekspert i EU, som vil tilføje tal og fakta til politikernes diskussioner.

Du kan møde følgende til debatten

Temabog

Hvad er EU og hvem bestemmer?

Læs om magtfordelingen mellem de fire vigtigste institutioner under EU og de komplicerede arbejdsgange for nye EU-love. 24 sider, lix 35.

Find bogen på Ereolen her