EU Green Deal

Video: EU-landenes ledere sætter “historisk” mål for klimaet – men det er ikke ambitiøst nok, mener danske EU-politikere

Der sidder 705 politikere i EU-Parlamentet.

Foto: Andreas Hansen

Freya Ea Bjørnlund


11 december, 2020



I EU arbejder man på noget helt nyt. En klimalov, som skal gælde for alle 27 lande i EU. I 2030 skal EU mindske CO2-udledningen med 55 procent, mener statslederne. Men der er brug for at skære endnu mere, mener nogle danske EU-politikere.

Statsminister Mette Frederiksen kalder beslutningen “historisk” ifølge DR. Fredag den 11. december har lederne af de 27 EU-lande taget et nyt, stort skridt for at hjælpe klimaet.

EU’s Green Deal

I temaet EU’s Green Deal sætter Seismo spot på, hvad EU kan gøre for at redde klimaet. Vi forklarer EU’s klimaplan, som skal gøre de 27 EU-lande klimaneutrale om 30 år. Vi taler med eksperter, unge klimaaktivister og politikere om, hvordan EU bedst kan hjælpe klimaet. Og vi rejser til Rotterdam for at undersøge, hvad der skal til for at forberede os på stigende have og de andre klimaforandringer, der allerede er på vej.

Temaet EU’s Green Deal er støttet af Europa-Nævnet.

Det Europæiske Råd, som består af statsministre, præsidenter og premierministre fra hele EU, er nået frem til et mål for, hvor meget CO2 landene skal skære ned i 2030. De vil gå efter, at EU skal mindske udledningen med 55 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Dermed har de skruet op for ambitionerne. Indtil nu har målet været at mindske udledningen med 40 procent i 2030.

Målet for 2030 er en del af EU‘s første klimalov nogensinde. Den skal sikre, at EU bliver klimaneutralt i 2050 – det vil sige, at landene ikke udleder mere CO2, end de optager. Læs mere om det her.

Men klimaloven skal igennem endnu flere forhandlinger og afstemninger for at blive til virkelighed. Hvis en ny lov skal vedtages i EU, skal både Ministerrådet og EU-Parlamentet nemlig stemme for. Læs her, hvordan en lov bliver til i EU.

Nogle af de danske politikere i EU-Parlamentet mener, at målet for 2030 burde være endnu mere ambitiøst:




© Copyright - seismo 2019