Kultur

Eminem med ny vild musik-video: Handler om skyderier i USA

Eminem har lige udgivet et nyt album. Og som altid er der noget at tale om.

Foto: JStone/Shutterstock.

Julius Tromholt-Richter


17 januar, 2020Rapperen Eminem udkom natten til fredag med et nyt album. Til en af sangene er der en video, som handler om et masse-skyderi i USA.

Hvis der er noget, som rapperen Eminem er god til, så er det at provokere.

Eminem

  • Hans rigtige navn er Marshall Bruce Mathers III.
  • Han er 47 år gammel.
  • Hans nye album bliver hans 11. album i rækken.
  • Han udgav debutalbummet The Slim Shady LP i 1999.

Med sine videoer og rap-tekster har han altid delt vandene – nogle synes, at det er fedt, andre at det er for meget.

Og sådan er det også med hans nyeste musik-video.

Eminem udkom nemlig natten til fredag lige pludselig med et nyt album. Albummet hedder ”Music to be murdered by” – musik at blive dræbt til. Så er stilen ligesom lagt.

Og som sædvanlig har han lavet noget, som folk diskuterer helt vildt.

Denne gang handler det blandt andet om en meget kontroversiel musikvideo.

Hvad handler videoen om?

Den 1. oktober 2017 oplevede USA det værste masse-skyderi i landets historie. En mand skød fra sit hotelværelse ned mod nogle mennesker, som var til en udendørs koncert i byen Las Vegas i USA.

På 10 minutter havde han skudt og dræbt 58 mennesker. Det er dét masseskyderi, som har dræbt flest mennesker nogensinde i USA. Det skriver TV 2.

Dét angreb genskaber Eminem i sin nye musikvideo til nummeret Darkness.

I videoen ser man en mand på et hotelværelse, som drikker alkohol og tager piller, mens han putter kugler i sit gevær. Herefter begynder han at skyde ud ad vinduet mod mennesker. I slutningen ser man politiet komme op på hotelværelset, hvor manden har begået selvmord – præcis som det skete i virkeligheden.

I videoen er der muligvis også brugt billeder fra det rigtige skyderi. Det skriver mediet Pitchfork.

Til slut i videoen står der ”Hvornår slutter det her? Når der er nok, der begynder at gå op i det.”

Herefter opfordrer Eminem amerikanerne til at stemme til det amerikanske præsident-valg i november 2020.

Musik-videoen er altså Eminems måde at sætte fokus på masseskyderier på.

Se videoen her:

Skyderier i USA

USA har længe haft et stort problem med masseskyderier.

Bare i 2019 oplevede USA 417 masseskyderier. Mere end et om dagen. Det var det højeste antal masseskyderier i USA, siden man begyndte at måle det i 2014.

Tallene kommer fra den amerikanske organisation Gun Violence Archive (GVA), som blandt andet holder øje med, hvor mange masseskyderier der er i USA.

Masseskyderier i USA

Der er forskellige måder, som man kan definere en masseskydning på. De fleste kalder det et masseskyderi, når fire eller flere mennesker dør – uden at tælle den person med, som skyder.

I 2019 døde 15.381 mennesker i forbindelse med skyde-våben i USA. Udover masseskyderier dækker tallet også over selvmord, indbrud og ulykker.

Kilde: Gun Violence Archive

De mange skyderier får igen og igen debatten om våben til at køre i USA.

I USA står der nemlig i landets grundlov, at folk har ret til at gå med våben. Sådan er det ikke i Danmark. Her skal man nemlig have tilladelse af politiet til at have et våben. Det skriver DR.

USA’s våben-lov gør, at der er vildt mange våben i USA. Der er cirka ét våben per indbygger i USA. Selvom alle de mennesker, der bor i USA, kun svarer til 4,4 procent af verdens befolkning, så findes 42 procent af alle civilt-ejede våben i verden i USA (våben, som er ejet af private personer, og altså ikke våben, som skal bruges af for eksempel politi eller militær). Det skriver Berlingske.

Debatten om våben har fyldt meget i USA. På den ene side mener folk, at der er så mange skyderier, fordi det er så let at få fat i våben. Andre mener, at der er brug for at have våben, så man kan beskytte sig mod dem, som lige pludselig skyder mod folk.

Der har blandt andet været flere demonstrationer i USA. Blandt andet i 2018, hvor flere tusinde skole-elever demonstrerede for at få en strengere våben-lov. Det skriver DR.

Og nu puster Eminem med sin nye video altså igen til debatten om våben i USA.

Er det i orden, at Eminem laver sådan en musikvideo?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...© Copyright - seismo 2019