Videnskab

Ekspert advarer unge mod corona: Du kan få mystiske symptomer i flere måneder

I solskinnet glemmer man hurtigt at holde god afstand. Her bader folk på Kalvebod Bølge i København.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


20 august, 2020



Hvis du bliver smittet med corona-virus, er det ikke ligesom at få en forkølelse eller influenza i en uges tid. Du kan få symptomer, der varer i flere måneder.

Solen har skinnet. Du må se alle vennerne igen. Og butikkerne og barerne holder åbent. Der er mange grunde til, at det er sværere at holde afstand, end det var i marts og april.

Men det er stadig vigtigt. Selvom du er ung og frisk, kan corona nemlig gå hårdt ud over dit helbred. Udover selve perioden med sygdom kan du få andre symptomer, der kan plage dig flere måneder efter – det kalder man sen-følger. Det skriver TV2.

Hvad kan der ske med din krop efter corona?

Nu har vi kendt corona-virusset i cirka 10 måneder. Og eksperter kan nu se, at mange unge bliver syge i lang tid efter, at de er blevet smittet. Også selvom de ikke har været alvorligt syge og ikke har været på hospitalet. Op mod 40 procent af folk mellem 20 og 40 år får senfølger.

De kan være plaget af træthed, besvær med at trække vejret, svært ved at koncentrere sig, hovedpine, trykken for brystet, forandringer i smags-sans og lugte-sans, svimmelhed og svaghed i musklerne.

Man kan få mange forskellige symptomer efter corona-virus, forklarer Jens Lundgren, der er professor i infektions-medicin på Rigshospitalet til TV2.

Derfor har han et råd til de unge:

”Prøv at undgå at blive smittet for at undgå at blive blandt dem, der får de her senfølger. Jeg skal ikke løfte pege-fingre, men jeg vil være sikker på, at folk forstår, at virussen ikke bare er en banal forkølelse hos yngre.”

WHO har også advaret unge over hele verden mod senfølger. Det er sket flere gange, senest tirsdag.

Hvor mange unge bliver faktisk smittet?

Hvis du går og tror, at corona-virus kun rammer de ældre, så kan du godt tro om igen.

Den seneste måneds tid er smitte-tallet i Danmark steget. Det betyder, at flere er blevet ramt af corona-virusset.

Og det er særligt børn og unge, som bliver ramt. I sidste uge viste tal, at 37 procent af alle smitte-tilfælde i Danmark er personer mellem 10 og 29 år. Tallene er fra Statens Serum Institut, skriver DR.

Det seneste halve år har de 10-29-årige udgjort 24 procent af alle de smittede. Flere børn og unge bliver altså smittet nu. Læs mere om det her.

Hvad skal man gøre, hvis man tror, man er smittet?

Hvis du oplever de mindste symptomer, så er det vigtigt, at du bliver testet. Du skal også holde dig isoleret, så du ikke smitter andre.

Selv hvis sygdommen ikke rammer dig hårdt, så kan du risikere at smitte andre, som ender med at smitte syge eller ældre. Og så kan det blive alvorligt.

Derfor er det stadig vigtigt, at du husker at vaske hænder, holde afstand og spritte af.

Fra lørdag den 22. august skal alle over 12 år have mundbind på i bus, tog, metro, letbane, færge og taxa – og når du står på stationer.

Her kan du læse, hvilket mund-bind du skal købe, og hvordan du skal bruge det.

LÆS OGSÅ: Overblik: I dag taler alle om ”Arne”: Hvem er han, og hvorfor er statsministerens “Arne-plan” så vigtig?




© Copyright - seismo 2019