Politik

Det skal være slut med hegn, mareridt og angst: Børn flyttes væk fra udrejse-center Sjælsmark til april

61 procent af børnene på Sjælsmark har det så dårligt, at de kunne få en psykiatrisk diagnose. Det viser en undersøgelse fra Røde Kors.

Foto: Ben Wicks/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


21 november, 2019Der har været hård kritik af forholdene på udrejse-center Sjælsmark, hvor børn trives dårligt. Nu skal børnene flyttes.

Der er hegn rundt om dit hjem. Der er grænser for, hvad og hvor du må spise. Du har mareridt. Og du er bange. Det har været virkeligheden for mange børn, som har boet på udrejse-center Sjælsmark i Nord-sjælland. Her bor de udlændinge, som har fået afslag, da de søgte om asyl i Danmark – asyl vil sige, at man får lov til at bo her, hvis man er flygtet fra farer i et andet land.

Beboerne på Sjælsmark skal altså rejse ud af Danmark. Men der går tit lang tid, før de tager afsted. Og der har været meget kritik af forholdene på Sjælsmark. Blandt andet, fordi beboerne ikke må spise mad på deres egne værelser, og at der er et stort hegn rundt om området.

Der bor også børn på Sjælsmark. I maj viste en optælling, at der boede 141 børn. Og mange af dem har ikke haft det godt. En undersøgelse fra Røde Kors viste i april, at 61 procent af børnene havde det så dårligt, at de kunne få en psykiatrisk diagnose – for eksempel stress, depression eller PTSD, som står for post-traumatisk stress-lidelse. Det er en sygdom med angst, stress, søvn-besvær og andre problemer, som man kan få, når man har oplevet noget meget chokerende, for eksempel krig.

Men nu skal det være slut. Børnene skal flytte ud af Sjælsmark, har et flertal af politikere i Folketinget besluttet. Det skriver DR.

Børnene skal flytte til april – politikerne ved bare ikke, hvor de skal flytte hen.

Hvor skal børnene nu bo?

De politiske partier, som er blevet enige om, at børnene skal flyttes ud af Sjælsmark, er Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, som sidder i regeringen.

Alle familier med børn på Sjælsmark skal flyttes til et andet center. Politikerne ved dog ikke endnu, hvor det nye center skal ligge, og hvem der skal stå for det. Det bliver besluttet til december.

Men partierne har lovet, at det nye center bliver uden hegn, der kommer til at være en vuggestue og en fritidsklub, og familierne får lov til at lave deres eget mad og spise det på deres værelser.

Hvis du vil se mere om, hvordan det er at være barn på udrejsecenter Sjælsmark, så kan du se DR’s program Børnene på Sjælsmark her.
© Copyright - seismo 2019