Økonomi

De skulle hjælpe børn, som har det svært – i stedet bruger de pengene selv

Ud af 2,3 millioner kroner gik kun 1.765 kroner til projekter, der skulle hjælpe danske børn i 2017 og 2018.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


24 februar, 2020



Kun fire procent af 20 millioner kroner er gået til at hjælpe børn, der har det svært. Resten af pengene er havnet i lommerne på dem, som styrer fonden Børns Velfærd. Nu er de blevet fyret.

I sidste uge blev Britta Nielsen dømt til 6,5 års fængsel. Fordi hun tog penge, som skulle været gået til de fattige og puttede dem i sin egen lomme.

Men hun er ikke den eneste, som snyder med pengene. Det gør de også i fonden Børns Velfærd. Som er en fond, der samler penge ind, der skal gå til sårbare børn i Danmark. Men faktisk er mange af de 20 millioner kroner, som er blevet samlet ind, gået til fonden selv og ikke til børnene – hvilket ikke helt er meningen. Sådan skriver DR.

Meningen var, at pengene skulle gå til projekter, der skulle hjælp danske børn, som ikke trives så godt. Men i stedet er pengene gået direkte til dem, som styrer fonden Børns Velfærd.

Du har måske hørt om Børns Vilkår, som er en anden organisation, som arbejder med at hjælpe børn og unge. Børns Velfærd og Børns Vilkår er altså ikke det samme – selvom deres navne lyder næsten ens.

Børns Velfærd er en organisation, som ifølge deres hjemmeside ”arbejder med at finde nye løsninger på de udfordringer og problemstillinger sårbare børn og unge har i Danmark i dag.” 

Hvad er en fond?

En fond er et sted, hvor der er en stor portion penge. Fonden skal blandt andet lave et sæt af regler for, hvad den portion penge skal bruges til. For eksempel har Novo Nordisk Fonden en regel om, at pengene skal støtte en bestemt slags forskning.

De penge, som fonden har, skal bruges på det, som står i reglerne. En fond skal den også kunne dele penge ud over flere år.

Kilde: Erhvervsstyrelsen.dk

Hvad har fonden gjort?

Almindelige danskere kan give penge til fonde og andre organisationer for at hjælpe dem med deres arbejde. Ligesom når man giver penge til Røde Kors for at hjælpe dem med at bekæmpe sult i Afrika, så kan man også give penge til fonden Børns Velfærd for at hjælpe dem med at bekæmpe mistrivsel hos danske børn. 

En masse forretninger har givet penge til Børns Velfærd. Faktisk har fonden fået 20 millioner kroner i årene 2012 til 2018. Men kun fire procent af de 20 millioner kroner er gået til at hjælpe børnene. Det kan man se i et regnskab, som DR har fået fat i. 

Hvordan kan man se, at fonden har snydt? 

Ifølge regnskabet er resten af de 20 millioner kroner gået til blandt andet at betale huslejen for det call-center, som ringer ud til forskellige forretninger for at få dem til at give penge.

Og så dyr er huslejen slet ikke. 

Derfor har Civilstyrelsen kigget på, hvordan Børns Velfærd bruger deres penge. Civilstyrelsen holder blandt andet øje med, at fonde ikke snyder med pengene. Og Civilstyrelsen er ikke tilfredse. Faktisk er de så utilfredse, at de har fyret hele bestyrelsen i Børns Velfærd.

”Fonden har haft et kunstigt højt omkostningsniveau med den konsekvens, at der de enkelte år har været ingen eller ganske beskedne midler til uddeling til fondens formål.” Sådan skriver Civilstyrelsen til fonden Børns Velfærd. DR har fået adgang til Civilstyrelsens skriftlige kritik af fonden.

Et “kunstigt højt omkostningsniveau” betyder, at fonden har fået udgifterne til at se meget større ud, end de faktisk er. For eksempel, at huslejen er meget højere, end den faktisk er. På den måde kan penge, som skulle være gået til børnene, pludselig forsvinde.

Du kan også læse om, hvordan danskerne i årevis har fået stjålet penge fra deres bank-konti her.




© Copyright - seismo 2019