Videnskab

Dansker blev testet på hospitalet: Har ikke corona-virus

Danskere ankommer til en lufthavn i den belgiske by Bruxelles, efter de er fløjet ud af Kina. Herefter bliver de kørt i bus til et hospital for at blive undersøgt af læger.

Foto: Vincent Bordignon/Belgian Defence/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


4 februar, 2020En dansker blev sendt på hospitalet i Belgien for at blive testet for corona-virus. Heldigvis var danskeren ikke smittet.

425 personer i Kina – og én person i Filippinerne. Så mange mennesker er indtil nu døde af det nye corona-virus, som er dukket op i Kina. Og over 20.000 mennesker er smittet.

Corona-virus

  • Der findes mange slags corona-vira, og de fleste er ikke farlige, men kan give forkølelse eller problemer med luftvejene.
  • Det nye corona-virus dukkede op på et fiske- og dyremarked i den kinesiske by Wuhan. Flere forskere tror, at virusset kommer fra flagermus.
  • Corona-virusset kan smitte fra menneske til menneske, for eksempel ved nys eller kontakt med kropsvæsker.
  • Symptomer på virusset kan være feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.
  • Corona-virusset er en international sundhedskrise, ifølge WHO, som står for World Health Organization.

Kilder: Statens Serum Institut, WHO, Berlingske

I går mandag var en dansker på hospitalet i Belgien for at blive testet for virusset. Danskeren var egentlig på vej hjem fra Kina til Danmark, men blev stoppet i Belgien, fordi personen viste tegn på at være syg. Så blev danskeren sendt på hospitalet for at blive testet for corona-virus.

Men testen var negativ – det vil sige, at danskeren ikke var smittet. Det skriver sundhedsministeren Magnus Heunicke på Twitter:

”Prøven er negativ. Dvs. der er ikke fundet virus. Det er godt nyt.”

Det betyder heldigvis, at ingen danskere indtil videre er blevet smittet med corona-virus.

To danskere er i ”høj risiko”

Danskeren var egentlig på vej hjem fra Kina sammen med 10 andre danskere, som blev evakueret fra den kinesiske Hubei-provins. Når man evakuerer et område, tømmer man det for mennesker, fordi der er en trussel om noget farligt – det kunne være krig, natur-katastrofer eller sygdom.

De 10 andre mennesker landede i Danmark natten til mandag. Og de blev undersøgt af læger med det samme.

Otte af dem blev sendt hjem som normalt. Men lægerne vurderede, at to personer er i “høj risiko” for at være udsat for smitte. “Høj risiko” vil eksempelvis sige, at personerne har været tæt på andre, som kan være smittet.

Derfor skal de to danskere være i ”hjemme-karantæne” i 14 dage – det vil sige, at de skal blive derhjemme i to uger. Der kan nemlig gå cirka 14 dage, fra man bliver smittet med corona-virusset, til man får tegn på sygdom. De 14 dage kalder man inkubationstiden.

I alt har 14 danskere fået hjælp af den danske stat til at rejse ud af Kina og hjem til Danmark. Men corona-virusset er altså ikke kommet til Danmark endnu. Og hvis det gør, så er de danske læger klar. Læs mere om, hvordan Danmark har forberedt sig på virusset, her.
© Copyright - seismo 2019