Kultur

Dansk sang-bog sælger 75.000 eksemplarer på fem dage

Måske har dine forældre en udgave af højskolesangbogen stående derhjemme?

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


20 november, 2020Den nye udgave af højskole-sangbogen bliver revet ned af hylderne. Der er allerede blevet solgt 75.000 eksemplarer. Bogen har været diskuteret meget på det seneste. Der er nemlig en sang med, som handler om en muslimsk højtid.

Den nye udgave af højskole-sangbogen er populær.

Faktisk er sangbogen så populær, at den de første fem dage er solgt 75.000 gange. Det skriver Kristeligt-Dagblad.

Det er normalt kun de mest populære bøger i Danmark, som sælger så godt. Det er typisk krimier skrevet af Jussi Adler-Olsen.

I højskole-sangbogen er der samlet en masse nye og gamle danske sange. Men faktisk er det en gammel bog.

Den første udgave kom i 1894. En gang imellem kommer der en ny og opdateret udgave af bogen. Her kommer der nye sange med i sangbogen.

Den nye bog er den 19. udgave af bogen. I alt er der 601 sange i bogen. 151 af dem er nye sange.

Den udkom den 12. november 2020.

Hvorfor er den så populær?

Faktisk har højskole-sangbogen altid været populær.

Hvis man lægger salget af alle udgaverne sammen, så er der solgt tre millioner udgaver af bogen. Det gør den til den mest solgte bog i Danmark.

Den 18. udgave kom i 2006. Den blev solgt 400.000 gange. Alligevel ser det allerede nu ud til, at den nye udgave vil klare sig bedre. Det fortæller Elsebeth Gerner Nielsen. Hun er general-sekretær i Folkehæjskolens Forening. Det er dem, som udgiver bogen.

”Der er kun gået kort tid, og mange ting spiller ind. For eksempel nærmer vi os jul. Men som det ser ud nu, klarer den 19. udgave sig bedre end den 18. – og den klarede sig ellers vældig, vældig godt,” siger hun.

Bogen har, allerede inden den udkom, været diskuteret heftigt.

Hvorfor har den været diskuteret?

I år er der en sang med, som handler om den muslimske højtid, ramadanen. Det er sangen Ramadan i København, som er sunget af Isam B, som også er kendt fra gruppen Outlandish.

Det har fået folk til at diskutere. Nogle mener, at det er godt, at sangen er med. Den kan blandt andet lære danskerne om andre kulturer. Andre mener ikke, at en sang om en muslimsk højtid hører til i en dansk sangbog.

Det kan du læse mere om her.

Folkene bag bogen tror ikke, at den nye sang har noget med det flotte salg at gøre. Men de tror, at det har været med til at skabe noget opmærksomhed omkring bogen.

LÆS OGSÅ: Gammel statue på skole blev stjålet og smidt i havnen – nu er den skyldige fundet.
© Copyright - seismo 2019