Politik

Corona-lukning har ført til mindre vold – så skal barer lukke tidligere fremover?

Sådan ser København ud, når der er Distortion-festival. Mere druk i natte-livet fører til mere vold.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


2 juli, 2020Der har været meget mindre vold i gaderne under corona-krisen, viser en ny undrsøgelse. Årsagen er, at barer og diskoteker har holdt lukket, mener forskere.

Vi har ikke tal på alle de ting, vi har savnet under corona-krisen. Fester. Koncerter. Hygge-aften med vennerne. Ordentlig træning i fitness-centeret.

Men der er i hvert fald én ting, vi er glade for, at vi er gået glip af. Der blev anmeldt 31 procent færre tilfælde af vold, fra landet lukkede ned, til det begyndte at lukke op igen. Det viser en ny undersøgelse lavet af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi.

Og hvordan kan det så være?

Det har i hvert fald hjulpet, at barer og diskoteker har holdt lukket, mener professor Linda Kjær Minke, som har været med til at lave undersøgelsen:

”Vi vurderer, at den primære grund til faldet er, at natte-livet har været lukket helt ned. Flere undersøgelser viser en stærk sammenhæng mellem alkohol-påvirkning og volds-udøvelse. Dette indikerer vores undersøgelse også,” siger hun.

Faktisk har en norsk undersøgelse vist, at for hver time en bar sælger alkohol, øges volden med 16 procent.

Skal barer lukke tidligere?

Den nye undersøgelse har fået flere politikere til at spærre øjnene op. Og nu tænker de over, om det ville være en god idé at lave nye regler for, hvor længe barer og diskoteker må holde åbent – og hvor længe de må sælge alkohol.

Politikeren Jeppe Bruus er retsordfører for Socialdemokratiet i regeringen – det vil sige, at han udtaler sig om retslige spørgsmål på vegne af hele partiet. Og han er åben for at tale om nye regler i nattelivet, siger han til TV2.

”Jeg synes, at vi skal have et rimeligt åbent sind i forhold til at kigge på lukke-tiderne. Man kunne også forestille sig, at man sætter grænser for, hvornår man udskænker stærk spiritus. Så jeg synes, at der er nogle modeller, som vi kan samle op.”

Politikere fra Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti (SF) mener dog ikke, at der er brug for nye regler, skriver Kristeligt Dagblad.

Karina Lorentzen er retsordfører for Socialistisk Folkeparti. Og hun mener, at barer og diskoteker skal blive bedre til at nægte at sælge alkohol til personer, der allerede er alt for fulde:

”Der er allerede nogle regler, og værtshusene kunne tage det alvorligt, at de ikke må udskænke for personer, der i forvejen er stærkt berusede. De kunne også undlade at komme med slag-tilbud med 10 shots for 100 kroner, som opfordrer folk til at drikke alt for meget,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hvad mener du?

Skal barer og diskoteker lukke tidligere – eller stoppe med at sælge alkohol tidligere – for at stoppe vold?

Indlæser ... Indlæser ...© Copyright - seismo 2019