Alkohol
At køre fuld i bil kan blive det sidste, du gør – hvor farligt er det?
Har du helt styr på, hvor meget du kan drikke, før du må køre bil? Det er vigtigt at vide. Det kan nemlig betyde forskellen mellem liv og død.
”Jeg har drukket ret meget, men jeg føler mig ikke fuld. Jeg kan godt lige tage bilen hjem. Der er ikke så langt. Jeg kører kun på de små veje.”
Det kan være sjovt at drikke alkohol. Men det kan også være farligt.
Hvis du kører i bil fuld, så kan det ende meget galt. Også selvom du tror, at du har styr på det.
I værste tilfælde kan det ende med, at du selv eller andre dør. Bare fordi, at du ikke ville tage en taxa. Eller overnatte hos din ven, som har holdt festen.
Der sker nemlig rigtig mange ulykker i trafikken.
Fra 2015 til 2019 blev 165 mennesker dræbt i trafikken på grund af ulykker, hvor folk havde drukket alkohol. 896 personer kom alvorligt til skade. Det viser tal fra Vejdirektoratet. Her holder man blandt andet øje med landets veje.
Mange er ofte i tvivl om, om de har drukket for meget til at køre. Derfor er det vigtigt at vide, hvornår man må køre, og hvordan alkoholen påvirker din krop og din evne til at køre bil.
Hvornår må man køre?
I Danmark må du køre bil, hvis din promille er under 0,5.
Din alkoholpromille fortæller, hvor meget ren alkohol du har i blodet. Promille betyder antal per 1.000 enheder. Det skrives med tegnet ‰.
Det betyder, at hvis du har en stor balje fyldt med kugler i forskellige farver, hvor 1 ‰ er sorte, så vil 1 ud af 1.000 kugler være sorte.
Hvis din alkoholpromille er på 1 ‰, så er ét gram ud at 1.000 gram (1 kilo) blod alkohol. Eller én dråbe ud af 1.000 dråber blod.
Hvordan regner man promillen ud?
Det kan være svært at regne ud, hvad din promille er. Hvis to personer af samme køn drikker fem øl – den ene vejer 90 kilo og den anden vejer 70 kilo, så vil de ikke få den samme promille.
Der er nemlig flere ting, som påvirker din promille.
1. Hvor meget vejer du? Jo mere du vejer, jo mere blod har du. Og så er der mere blod, som alkoholen kan fordele sig rundt i.
2. Er du en mand eller en kvinde? Mænd og kvinder har forskellige kroppe. Alkohol vil fordele sig i kroppens vandindhold – som udgør cirka 60 procent af kvinders samlede kropsvægt og cirka 70 procent af kropsvægten hos mænd. Derfor kan mænd typisk drikke mere end kvinder.
3. Drikker du på tom mave? Hvis du har mad i maven, så nedbrydes op til 30 procent af alkoholen allerede i mavesækken. Derfor kommer det ikke ud i blodet, og du bliver derfor ikke lige så fuld. Hvis din mave er tom, så bliver du hurtigere fuld.
4. Hvor god er din krop til at forbrænde alkoholen? Man siger, at din krop i gennemsnit forbrænder 0,15 promille alkohol i timen. Men det kan svinge mellem 0,10-0,20 fra person til person.
Den bedste metode til at måle promillen er ved at måle det med en blodprøve.
Men du kan også regne det ud. Det vil ikke blive helt præcist, men du kan komme tæt på.
Hvis du skal regne din promille ud, så skal du vide, hvor mange gram alkohol der er i en øl, vin, drink, et shot, eller hvad du har drukket.
For at beregne din promille, så skal du bruge denne formel:
For kvinder:
Alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 60 %) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille
For mænd:
Alkohol i gram / (kropsvægten i kg x 70 %) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille.
I en normal øl er der cirka 12 gram alkohol. Hvis en mand på 90 kilo har drukket fem øl, så har han altså drukket 5×12 gram alkohol. Det er 60 gram alkohol.
Han fordeler alkohol i 90 kg x 70 procent = 63 kilo af kropsvægten.
Mængden af alkohol i blodet vil være 60 gram/63 kilo = 0,95 gram/kilo = 0.95 promille.
Hvis en kvinde på 70 kilo drikker de samme øl, så ser regnestykket sådan ud.
Hun fordeler alkohol i 70 kg x 60 procent = 42 kilo af kropsvægten.
Mængden af alkohol i blodet vil være 60 gram/42 kilo = 1,4 gram/kilo = 1,4 promille.
Her kan du se, hvor stor en forskel der er på promillen, selvom to personer drikker det samme.
Hvis manden og kvinden drikker de fem øl over fem timer, så vil deres promille ændre sig. Prøv selv at regne ud, hvad den så bliver.
Hvordan bliver kroppen påvirket af alkohol?
Jo højere din promille er, jo mere påvirket bliver du af alkoholen. Derfor må du ikke køre i bil, hvis du har drukket for meget.
Her kan du se, hvordan din promille påvirker dig.
0,2-0,5 promille: Dine øjnes evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke bliver dårligere.
0,5-0,7 promille: Din evne til at opfatte situationer og udføre præcise bevægelser på samme tid bliver dårligere. Du tager flere chancer. Dine følelser bliver forstærket. Hvis du var glad, før du drak, kan du blive meget glad. Hvis du var lidt ked af det, kan du blive meget ked af det. Du kan få det, som man kalder for tunnelsyn. Det betyder, at du har sværere ved at se, hvad der foregår ude i siderne af dit synsfelt. Det bliver som at se igennem en tunnel.
0,8-1,4 promille: Du reagerer langsommere. Du mister dine hæmninger. Din evne til at styre din krops bevægelser bliver også værre. Du slingrer og snøvler, når du taler.
1,5-2,9 promille: Du er nu så forgiftet, at du ikke har kontrol over din krop. Du har svært ved at huske, bevæge dig og tale. Det kan være, at du kaster op. Du kan også blive bevidstløs.
3,0-3,9 promille: Du kan ikke styre din blære. Det betyder, at du kan tisse i bukserne. Du kan blive bevidstløs eller gå i koma.
4,0 promille: Du er i stor risiko for at dø.
Hvor meget må man så drikke, før man kører bil?
Hvad er en genstand?
En genstand svarer til:
1 øl (33 cl)
1 glas vin (12 cl)
1 glas hedvin (8 cl)
1 shot (4 cl)
I en flaske vin er der 6 genstande.
I en flaske spiritus (70 cl) er der 18-20 genstande.
Kilde: Sunhedsguiden.dk.
Som du kan se, kan det være svært at regne ud, da mange ting påvirker din promille. Det bedste vil være slet ikke at have drukket noget, inden du kører. Så er du nemlig helt sikker.
Flere ulykker sker dagen efter en fest, hvor folk kører hjem. Selvom festen er slut, kan man nemlig stadig have alkohol i blodet.
Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du ikke kører før næste eftermiddag, hvis du har drukket aftenen inden. Det anbefales også, at du ikke drikker mere end én genstand, hvis du skal køre hjem samme aften.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 14 genstande om ugen, hvis man er en mand. Og 7 genstande om ugen, hvis man er en kvinde. Og aldrig mere end fem genstande på en aften.