Identitet

Antallet af skilsmisser faldt pludselig sidste år – ret så meget endda

Antallet af danske skilsmisser er faldet med 30 procent på bare et år.

Foto: Olivia Bauso/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


14 februar, 2020



Næsten halvdelen af ægteskaber i Danmark plejer at ende i skilsmisse. Men sidste år skete der noget usædvanligt.

Hvor mange kender du, hvis forældre er blevet skilt? Det er nok ret så mange. Det seneste årti har man beregnet, at op mod halvdelen af ægteskaberne i Danmark ender i en skilsmisse. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men sidste år skete der noget ret vildt. Antallet af skilsmisser faldt pludselig voldsomt, skriver Politiken.

Sådan er reglerne for at blive skilt

Danmark fik en ny skilsmisse-lov den 1. april 2019. Her er nogle af reglerne i den nye lov.

  • Ægtepar med børn skal igennem en såkaldt ”refleksionsperiode” på tre måneder, før de kan blive skilt. Tanken er, at parret får tid til at tænke over, om de virkelig har lyst til at blive skilt.
  • Udover ”refleksionsperioden” skal ægtepar med børn også igennem et digitalt undervisnings-forløb, som blandt andet handler om, hvordan en skilsmisse påvirker børnene.
  • I ”refleksionsperioden” bliver parret også tilbudt en rådgivnings-samtale om, hvordan man samarbejder bedst som forældre efter en skilsmisse.
  • Efter ”refleksionsperioden” og inden fire måneder skal ægteparret bekræfte, at de stadig gerne vil skilles.
  • Man kan slippe for ”refleksionsperioden”, hvis der har været vold eller utroskab i forholdet. Eller hvis en af forældrene har bortført parrets børn.
  • Ægtepar uden børn kan blive skilt med det samme.
  • Det koster mindst 650 kroner at blive skilt.

Kilde: Borger.dk

I 2018 var der 15.034 skilsmisser. Men i 2019 var der ”kun” 10.530. På bare et år er antallet altså faldet med 30 procent.

Det betød, at skilsmisse-procenten faldt til 35 – og hvad betyder det så? Skilsmisseprocenten er et særligt tal, som er et udtryk for, hvor mange ægteskaber, der vil gå i stykker i løbet af 50 år, hvis alle ægtepar har den samme tendens til at lade sig skille, som ægtepar havde i det år, hvor skilsmisseprocenten blev regnet ud.

I 2019 var skilsmisseprocenten altså 35. Det vil sige, at over de næste 50 vil 35 procent af alle nye ægtepar blive skilt, hvis de lader sig skille i samme tempo, som danskerne gjorde i 2019. Læs mere om, hvordan skilsmisseprocenten bliver beregnet her.

Ny tænke-pause

Faktisk er det svært at svare på, hvorfor færre danskere pludselig bliver skilt.

Den 1. april i 2019 blev der lavet nye regler for, hvordan man bliver skilt i Danmark. Der blev indført en tænke-pause for par, som har børn – en såkaldt ”refleksionsperiode”. Pludselig kunne et ægtepar ikke blive skilt med det samme – i stedet skal de nu tænke sig om i tre måneder, om de nu også har taget den rigtige beslutning. Først derefter kan de blive skilt.

Men det ser ikke ud til, at det er de nye regler, som har fået færre danskere til at gå fra hinanden. For der blev allerede færre skilsmisser, før reglerne trådte i kraft i april.

Men hvem ved – måske har bare tanken om den tre måneder lange tænkepause fået parrene til at … tænke sig om en ekstra gang?

En skilsmisse kan være hård at komme igennem. Især for parrets børn – også selvom børnene er store.

Hvis skilsmissen er fyldt af konflikter mellem mor og far, kan det sætte dybe spor i børnene. I 2016 viste en dansk undersøgelse, at unge over 18 år ofte har lavt selvværd flere år efter en konflikt-fyldt skilsmisse mellem deres forældre.  

Hvis du har brug for at tale med nogen efter en skilsmisse i din familie, så kan du ringe eller skrive til organisationen Headspace her.

Er det en god idé, at par med børn skal holde tænke-pause i tre måneder, før de kan blive skilt?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...



© Copyright - seismo 2019