Kultur

Alvorlige Harry Potter-vibes: Anmeldere elsker ny gigantisk fantasy-serie

11-årige Lyra lever i en magisk verden med dyr, der kan tale – og isbjørne i rustninger.

Foto: HBO

Freya Ea Bjørnlund


4 november, 2019Den populære fantasy-bog Det gyldne kompas er blevet til en stor-slået ny serie.

Hvis du også går rundt og savner drager i din hverdag, efter Game of Thrones lukkede og slukkede, så har HBO et nyt tilbud til dig: Talende isbjørne i rustning.

I dag lander en ny fantasy-serie på HBO Nordic. Den hedder His Dark Materials, og den er baseret på de populære fantasy-bøger Det gyldne kompas, Skyggernes kniv og Ravkikkerten. Bog-trilogien er skrevet at Philip Pullman, og den har fans over hele verden.

Anmelderne elsker allerede den nye serie. Universet minder lidt om Harry Potter-filmene – bare mere råt, skriver Berlingske i en anmeldelse, hvor serien får fem ud af seks stjerner:

“Det er lykkedes skaberne at gengive magien, mørket og melankolien fra bøgerne. Og det er en stor bedrift.”

Alle har et dyr som sjæle-ven

His Dark Materials følger 11-årige Lyra, som har mistet sin mor og far. Hun er vokset op på et gammelt, Hogwarts-agtigt universitet, hvor hendes onkel Asriel afleverede hende, da hun var baby.

Lyras verden ligner næsten vores. Bortset fra, at alle mennesker går rundt med deres eget særlige dyr, som udtrykker deres dybeste sjæl – en såkaldt daemon. Fordi Lyra stadig er et barn, har hendes daemon endnu ikke taget en fast form, så nogle gange ligner den en mink, andre gange en fugl eller en kat.

Pludselig begynder børn i byen at forsvinde. Lyras bedste ven Roger er også pludselig væk. Og Lyra må nu opklare et mysterium om noget hemmeligt støv fra en helt anden verden. Undervejs får hun fingre i et mystisk gyldent kompas. Og hun møder mørk magi, hekse – og talende isbjørne.

Film-magasinet Ekko giver serien fire ud af seks stjerner. Og anmelderen er især begejstret for skuespilleren Dafne Keen, som spiller Lyra. Hun viser “intens energi i rollen som den forkælede, men også eventyrlystne Lyra,” skriver Ekko.

Bedre end filmen

Historien om Lyra er også blevet fortalt i filmen Det gyldne kompas fra 2007. Den imponerede hverken anmeldere eller fans.

Men serien er meget bedre, mener de fleste anmeldere. Blandt andre anmelderen fra magasinet Soundvenue, som giver serien fem ud af seks stjerner:

“Allerede halvvejs inde i sæsonen er det tydeligt, at det lange, serielle format utvivlsomt passer bedre til materialet. Vi får i højere grad mulighed for at suge den specielle og aldeles fortryllende fiktions-verden til os.”

HBO fyrer virkelig op for fantasy-serierne for tiden. For nylig afslørede HBO, at der også kommer en ny Game of Thrones-serie – læs mere om den her.
© Copyright - seismo 2019