Alkohol

Guide: Sådan laver du en god mocktail

På mange barer kan du bestille en lækker mocktail. Men du kan også lave dem selv.

Foto: Lightscape/unsplash.

Julius Tromholt-Richter

Andreas Hansen


19 marts, 2021



Vil du gerne lære at lave en drink, som man ikke får tømmermænd af? Så læs med her.

Du har inviteret et par venner over. I vil gerne have noget lækkert at drikke. Men I har ikke lyst til at være fulde. Og sodavand, juice eller vand er for kedeligt. Hvem gider at invitere vennerne over på et glas vand?

Det må gerne være lidt mere spændende end det.

Du laver selvfølgelig en lækker mocktail. En drink uden alkohol – men som stadig ser flot ud og smager godt.

Men hvordan laver man lige sådan en? Her er en guide til, hvordan du kommer i gang med at lave en god mocktail.

Hvad skal den smage af?

Det fede ved at lave din egen mocktail er, at du helt selv kan bestemme, hvad den skal smage af.

Men her er alligevel et par råd, som kan hjælpe dig til at finde frem til en god blanding af smage.

Man plejer at bruge tre forskellige typer af smage i en mocktail: den sure, søde og stærke.

Det sure kan for eksempel være lime eller citron. Det plejer at være nok at bruge saften fra en halv lime eller citron til én drink. Det giver den bedste smag, hvis du bruger en rigtig citron eller lime. Og ikke den, man køber af plastik.

Det stærke plejer at komme fra alkohol. Mange kan godt lide den brændende fornemmelse, som alkoholen giver i halsen. Men vi skal selvfølgelig ikke have alkohol med i vores mocktail.

Et par tips

  • Hvis du vil gøre din drink lidt tyk, så kan du putte en lille smule yoghurt i den.
  • Du kan sagtens bruge flere forskellige sure eller søde elementer i din drink. Det kan for eksempel være både kokos, mango og banan.

Derfor kan du i stedet bruge en smule chili, tabasco, wasabi, ingefær eller lignende. Pas på, at du ikke bruger for meget! Du kan også købe flere produkter, som smager af alkohol – men som er alkoholfri. Det kan du også bruge.

Det søde kan komme fra frugter som jordbær, mango eller banan. Det kan også komme fra sukker, honning eller en sirup, som du selv laver.

Mange bruger også forskellige friske krydderier eller urter til at give drinken smag. Det kan være kanel, mynte, timian, eller hvad du finder på.

Det er en god idé både at have det sure og det søde med i din mocktail. Det stærke kan du tilføje, hvis du vil have din drink til at smage som alkohol.

Hvor meget der skal i, er helt op til dig. Hvis du godt kan lide en syrlig drink, så putter du lidt mere af det syrlige i. Hvis du er til en sød drink, så skal der lidt mere af det søde i. Prøv dig frem. Og tænk over hvilke smage, der passer godt sammen.

Bobler og is

Mange bruger bobler og knust is eller isterninger i deres mocktail. Boblerne kan for eksempel være danskvand. Det giver drinken lidt ekstra og får den til at være lidt mere end bare en juice eller en smoothie.

Du kan også vælge at bruge knuste isterninger i din drink. Det gør drinken kold og lækker. Du kan knuse isterningerne i en blender.

Hvordan laver jeg en sirup?

Det er en god idé at bruge en sirup til din drink. Det kan nemlig give din mocktail den søde smag af sukker – uden at man får klumper af sukker i drinken.

Du skal selv lave din sirup. Det er nemlig rigtig let at lave. Du skal bare bruge vand, sukker og en gryde. Hvis du har lyst, kan du også tilføje en smag til din sirup.

Forskellige mål

  • Der går 1.000 gram på 1 kilo. Man skriver også gram som g og kilo som kg.
  • Der går 10 deciliter på 1 liter. Deci betyder nemlig 1/10. Man skriver også deciliter som dl og liter som l.
  • Der går 1.000 milliliter på 1 liter. Milli betyder nemlig 1/1000. Man skriver også milliliter som ml.

Du skal bruge vand og sukker i forholdet 1:1. Det betyder, at du hvis du bruger 200 gram vand, så skal du bruge 200 gram sukker. Hvis du bruger 400 gram vand, så bruger du 400 gram sukker. Og så videre.

Det kan du veje af på en køkkenvægt.

Det mest almindelige er at bruge normalt hvidt sukker. Men du kan også bruge rørsukker. Så får din sirup en anden smag og farve.

1) Hæld vand op i en gryde, som du bringer i kog. Når det koger, så begynder det at boble.

2) Tilsæt sukker og den smag, som din sirup skal smage af. Når det koger, så skruer du lidt ned for varmen, så det står og småkoger. Den skal være på middel varme.

3) Lad din sirup småkoge i et par minutter. Jo længere du koger den, jo kraftigere og tykkere bliver den. Den må ikke koge for længe, for så bliver den for tyk. Den smag du putter i, har indflydelse på, hvor længe din sirup skal koge. Det kan du slå op.

4) Hvis du har en smag i, så skal du til sidst hælde det hele gennem en sigte. På den måde får du siget korn, kerner, grene eller andre ting fra, som du ikke vil have i din sirup.

5) Nu skal din sirup på køl. Du kan for eksempel hælde din sirup på et gammelt syltetøjsglas. Og så skal det i køleskabet, så det bliver koldt. Din sirup kan holde i 2-3 uger.

Hvilke smage kan jeg putte i?

Du kan få din sirup til at smage, som du har lyst til. Du kan for eksempel putte rabarber, lakrids, kokos, timian, lime, kanel, mynte, vanilje, ingefær eller appelsin i. Kun fantasien sætter grænser. Jo mere smag du putter i, jo mere smager den af.

Hvis den skal smage af timian eller mynte, så skal den ikke have mere end 2-3 minutter.

Men hvis den skal smage af en frugt, så tager det lidt længere tid at lave. Jordbær skal for eksempel ligge i gryden i 10 minutter, til de er blevet helt smattede.

Undersøg selv, hvordan man laver en sirup med netop den smag, som du gerne vil bruge.

Hvordan skal den se ud?

Et par tips

  • Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af dit glas, så kan du fryse det ned. Så bliver din mocktail kold – og dit glas får et flot look.
  • Tør dit glas af, og stil det i fryseren i et par minutter. Og så er det klar. Nogle putter lidt vand på inden, men lad være med det. Det kan nemlig ødelægge dit glas.

Farve: Det er vigtigt, at din mocktail ser flot og lækker ud. Man skal have lyst til at drikke den. Tænk over, hvilke farver der skal være i din drink. Skal det være nogle flotte røde og orange farver? Eller en helt klar farve med nogle grønne urter i?

Glas: Det er også vigtigt, hvilket glas du bruger. Der findes mange forskellige glas til mocktails. Det kan være et højt tyndt glas. Sådan et hedder et highball glas. Det kan også være et glas med en stilk på – ligesom man kender det fra et vinglas. Det hedder et martiniglas. Du kan også vælge det klassiske whiskyglas eller margaritaglas. Find ud af, hvilket glas der passer bedst til netop din mocktail.

Sådan ser et klassisk martiniglas ud:

Pynt: Når din drink er færdig, så smid lidt pynt på toppen. Det kalder man også for garnish. Brug én af de ting, som din drink smager af, som pynt. Hvis den smager af kokos, så kan du putte et par kokosflager på toppen. Hvis den smager af passionsfrugt, så put en halv passionsfrugt på toppen. Hvis den smager af timian, så pynt drinken med et par timiankviste. Hvis den smager af hindbær, så put et par friske hindbær på. Hvis den … ej, nu har du nok forstået det.

Hvordan kommer jeg i gang?

Nu har du valgt hvilke smage, der skal være i din drink. Du har også lavet din egen sirup. Og så har du valgt et flot glas. Så nu er det bare om at komme i gang.

Du skal bruge enten en blender eller en shaker til at blande alle dine ingredienser sammen.

Du skal finde på din egen opskrift. Men sådan kunne en opskrift se ud:

Granatæble Mocktail

Du skal bruge
– Saften fra en halv lime
– Et halvt granatæble
– 0,5 dl danskvand
– En sirup med smagen af rosmarin – 45 gram sukker, 45 gram vand og to stængler rosmarin.
– Isterninger

Lime, sirup og knust is kommer i en blender eller shaker. Hæld granatæblet i et glas. Kom indholdet fra shakeren/blenderen i glasset. Hæld danskvand i, indtil glasset er fyldt. Og put lidt rosmarin på toppen som pynt. Du kan også putte lidt stærkt i, hvis den skal smage som alkohol. Så nemt kan det være.





© Copyright - seismo 2019