Videnskab

Verdens første “mammut-fælde”: Forskere har fundet noget helt unikt

Stød-tænder fra en mammut, som levede for over 14.000 år siden.

Foto: HO/INAH/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


7 november, 2019



Forskere finder 800 knogler fra mammutter i Mexico.

Hvis du nogensinde har fundet noget i haven og håbet på, at det var fra
sten-alderen, så burde du tage en tur til Mexico. Der har forskere lige fundet
800 knogler, skriver TV2.

Knoglerne stammer fra mindst 14 mammutter – intet mindre. Da de store dyr i elefant-familien levede på kloden, kunne de blive mellem 2 meter og 4,7 meter høje.

Nogle af knoglerne viser tegn på, at dyrene er blevet jaget. Og med så mange knogler på samme sted mener forskerne, at de har opdaget “verdens første mammut-fælde”.

Eksperterne tror altså, at mennesker for 14.000 år siden brugte netop dette sted til at fange mammutter, så de kunne spise dem.

Levede sammen med heste og kameler

Knoglerne blev fundet tæt på Mexico City, som er Mexicos hoved-stad. Og de blev fundet, fordi arbejdere gravede i området for at bygge en ny luft-havn.

Mammutterne levede der i tusindvis af år, og ifølge forskerne gik de rundt sammen med heste og kameler.

”Dette er det største fund af sin slags,” skriver Mexicos nationale institut for historie og antropologi i en presse-meddelelse.

Mammutter uddøde ved slutningen af den seneste istid for cirka 10.000 år siden. Eksperter har siden diskuteret, hvorfor de store dyr døde.

I 2014 blev der lavet en stor dansk undersøgelse af mammutters DNA. Og de danske forskere kom frem til, at de urter, som mammutterne levede af, forsvandt på grund af klima-forandringerne efter istiden. De danske forskere mener altså, at det især var mammutternes mad – ikke menneskene – som fik mammutterne til at forsvinde.




© Copyright - seismo 2019