Identitet

Facebook og Google kan fortælle, hvor vi befinder os under corona-krisen

Google offentliggør data om, hvor danskerne befinder sig.

Foto: Henry Perks/Unspalsh

Nanna Hein


14 april, 2020



Corona-krisen har ændret meget – især vores vaner. Nu offentliggør Google, hvordan vi indtil videre har bevæget os rundt under corona-krisen.

De to store tech-giganter Facebook og Google ved præcis, hvor vi befinder os, og hvor længe vi er der. Det kan man blandt andet se i en rapport, som Google har offentliggjort. Sådan skriver DR

I rapporten kan man se, hvordan vi danskere er begyndt at være meget mere i parkerne – og det er både på Sjælland, Fyn og i Jylland. 

Man kan også se, at københavnernes brug af offentlig transport er faldet med hele 67 procent. Ligesom at langt færre personer er på deres arbejdsplads.

Hvad viser Googles tal?

  • Vi er nu 37 procent mindre i butikker, biografer og restauranter. 
  • Vi er nu 35 procent mere i parker og andre offentlige natur-områder, for eksempel på stranden.
  • Vi står nu 60 procent mindre ved stoppe-steder. Det gælder både bus, metro og tog. 
  • Vi er 9 procent mere hjemme hos os selv. 

Kilde: Gstatic

Hvordan finder de ud af, hvor vi er?

Det kommer måske ikke som en overraskelse for dig, men Google ved ofte godt, hvor du befinder dig henne. Ved hjælp af appen Google Maps kan Google følge med i alt, hvad du gør. Men selvom det lyder lidt uhyggeligt, at en app kender til alt, hvad du laver, så lover Google, at de anonymiserer alt deres data. 

Facebook kan også holde øje med, hvor du bevæger dig hen. Og virksomheden går et skridt videre end Google, skriver Politiken. Facebook bruger deres data til at forsøge at forudsige, hvordan corona-virusset spreder sig.

Facebook kan ikke kun se, hvor meget folk er sammen med hinanden. De kan også se, hvilke typer mennesker som er meget sammen. Facebook opdeler nemlig folk i typer baseret på deres holdninger og vaner – som de kan spore fra folks profiler og opførsel på Facebook.

Mens Google offentliggør data om, hvor vi befinder os, holder Facebook dataene for sig selv. De deler dem kun med en meget lille gruppe forskere. 

Undgå at blive sporet 

Du kan godt undgå, at Google altid ved, hvor du er henne.

Det kan du blandt andet ved at gå ind i din Google Maps-app. Her finder du fanen ”Your data in Maps”, som du skal klikke på. Bagefter klikker du på ”Menu”-knappen i øverste højre hjørne. Her klikker du på ”Settings” og vælger så til sidst ”Delete all location history”. 

LÆS OGSÅ: Ensomheden rammer psykisk sårbare unge hårdt under corona-krisen – men her kan de mødes og støtte hinanden virtuelt.




© Copyright - seismo 2019