Identitet

Eksperter: Flere børn og unge vil opleve vold under corona-krisen

Hvert sjette barn i Danmark har været udsat for psykisk vold.

Foto: Eric Ward/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


27 marts, 2020



Det kan få store konsekvenser for børn i udsatte familier, når skolen er lukket.

Typer af vold

Der findes flere typer af vold. Her er fire af dem.

  • Fysisk vold: Noget, som du kan mærke fysisk på din krop, og som ofte gør ondt. Fysisk vold kan være alt fra at blive nevet, skubbet og spyttet til lussinger, spark, slag og vold med en fysisk genstand.
  • Psykisk vold: Gentagne handlinger, der ofte foregår i det skjulte. Det kan være ydmygelser, kontrol, følelsesmæssig manipulation og trusler. For eksempel hvis din kæreste eller dine forældre styrer dit liv og ikke lader dig tage egne valg.
  • Digital vold: En form for psykisk vold, som foregår online. For eksempel når en person bruger de sociale medier til at nedgøre, kontrollere eller true dig. Eller hvis dine forældre tjekker, hvem du kommunikerer med på din telefon.
  • Seksuel vold: Når andre overskrider dine grænser seksuelt. Det kan være ved at berøre dig eller ved direkte eller indirekte at tvinge dig til at gøre eller se noget seksuelt, som du ikke har lyst til.

Kilde: Bryd Tavsheden

Lige nu må du ikke gå ud. Du må ikke gå i skole eller på job. Du må ikke gå til træning eller i klubben. Du må ikke ses med vennerne. Eller med dine bedsteforældre eller andre i familien.

Forestil dig så, at en af dine forældre slår.

Sådan er situationen desværre for mange børn og unge i Danmark lige nu. De er lukket inde sammen med voldelige familie-medlemmer. Og corona-krisen vil føre til mere vold mod børn og unge. Det vurderer flere eksperter, som har talt med Kristeligt Dagblad.

En af dem er Kuno Sørensen, som er psykolog hos organisationen Red Barnet, der kæmper for børns rettigheder.

Han fortæller, at konflikter i udsatte familier plejer at stige i sommer-ferier og til jul, hvor både forældre og børn har fri.

”Lige nu kan man frygte, at det går værre. For modsat ferierne kan børnene ikke på samme måde sendes væk til lege-kammerater eller bedsteforældre. Der findes ikke de samme aflastnings-muligheder,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Her kan du få hjælp

At corona-krisen kan gøre situationen farlig i nogle familier, kan man desværre også mærke på krise-centre for kvinder rundt omkring i Danmark. Et krisecenter er et sted, hvor kvinder kan få hjælp og beskyttelse, hvis de for eksempel vil væk fra en voldelig mand.

Efter store dele af Danmark blev lukket ned den 11. marts, har dobbelt så mange bedt om hjælp på krisecentrene som normalt, skriver DR.

Vold i tal

  • Hvert 6. barn har været udsat for fysisk vold.
  • Hvert 12. barn har været udsat for psykisk vold.
  • 16.000 unge kvinder og mænd har været udsat for fysisk vold i et kæreste-forhold på et år.

Kilder: Danner, Bryd Tavsheden

Og hvis kvinderne oplever vold, er det sandsynligt, at det også kan gå ud over børnene. Men det kan være sværere at opdage, fordi børnene har sværere ved at bede om hjælp.

Et af de steder, hvor børn og unge fra volds-ramte familier faktisk kan få hjælp, er ved telefon-linjen Bryd Tavsheden. Her kan du ringe alle hverdage fra kl. 14-16 på 20 67 05 06. Du kan også skrive til deres brevkasse her.

Børn og unge i udsatte familier kan også have andre udfordringer under corona-krisen. Én af dem er, at det kan være svært at lære lige så meget, som man gør i skolen til daglig. Det kan du læse meget mere om her – også hvad man kan gøre for alligevel at følge godt med i skolen hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Nu lukker skolerne til efter påske – men ifølge ekspert kan de være lukket til efter sommerferien




© Copyright - seismo 2019