Videnskab

Fremtidsforskere: Sådan kommer fremtidens teknologi til at ændre dit liv

Kommer vi til at tale endnu mindre sammen i fremtiden?

Foto: Jens Johnsson/Unsplash

Nanna Hein


5 marts, 2020



Vi har spurgt to fremtidsforskere om, hvordan vi kommer til at bruge teknologien i fremtiden. Og det ser ud til, at fremtiden byder på hjerne-chips, chatbots og masser af dovenskab.

”Siri, find den hurtigste vej til stationen.” ”Alexa, spil noget musik.” Du kender nok godt de to chat-botter, og du bruger dem måske selv i større eller mindre grad. Vi taler mere end nogensinde før med vores teknologi, og vi kommer til at gøre det endnu mere i fremtiden. For vi mennesker er dovne af natur, og det kommer også til at påvirke, hvordan vores fremtid vil se ud.

Så hvorfor skulle vi sidde og taste på vores telefon, hvis vi bare kunne sige til den, hvad den skulle skrive? Eller endnu bedre, hvad hvis vi ikke engang behøvede at sige noget, men bare kunne tænke det?

Vi har bedt to fremtidsforskere spå om, hvordan ny teknologi kommer til at ændre vores liv i fremtiden.

Spådom 1: Du behøver ikke at åbne munden for at kunne tale

Vores ene fremtidsforsker er Liselotte Lyngsø. Hun er fra Future Navigator. Og hun fortæller at vi allerede nu bruger chatbotter rigtig meget, også selvom de ikke kan så mange ting. Derfor vil vi også komme til at bruge dem endnu mere, når de udvikler sig.

Chatbotten vil vide, hvad du kan lide, og vil derfor begynde at foreslå dig ting. Vi vil gå fra, at du beder chatbotten om noget – for eksempel, at den skal tænde lyset, til at chatbotten ved, at du plejer at stå op kl. 7, så derfor tænder den selv lyset der.” Sådan siger hun.

Og måske kommer vi faktisk ikke til, at skulle tale til chatbotten. For der er ved at blive udviklet en hjerne-chip, som kan gøre, at man ikke behøver at sige noget for at tale – du kan bare tænke på det, du gerne vil sige, og så ved chatbotten hvad du mener. Og selvom det lyder meget science-fiction-agtigt, så tror Liselotte Lyngsø også, at det sagtens kan blive en del af virkeligheden.

Vores anden fremtidsforsker er Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning. Han tror, at vi kommer til se mere brug af virtuel reality – især det, der hedder augmented reality. Augmented reality kan oversættes til forbedret virkelighed. Det bruges for eksempel i spillet Pokémon Go. Det er altså, hvor man kan se virkeligheden. Men gennem teknologi kan den opleves med forskellige ændringer eller tilføjelser.

Med både med chatbotter og augmented reality vil du kunne få et skrædder-syet virkelighedsbillede. Verden vil altså se ud, som du gerne vil have. Med augmented reality vil du kun kunne se det, som du gerne vil se. Og din chatbot vil kun anbefale dig det, som du godt kan lide. 

Vi spurgte begge forskere, om man kunne frygte, at vi som mennesker kommer til at få et forvrænget syn på virkeligheden – hvis vi kun vil få vist ting, som vi er enige i eller allerede kan lide? Og her var de enige: Ja, det kunne man godt frygte.

Spådom 2: Du bliver så doven, at du får svært ved at tale med andre

Liselotte Lyngsø mener at vores dovenhed kommer til at hænge sammen med vores brug af teknologien i fremtiden. Hun forklarer:

”Det er nemmere at sende tale-beskeder til hinanden end at tale i telefon. For når du taler i telefon, så skal du også lytte samtidigt. Og de fleste vil helst bare gøre det letteste.” 

En undersøgelse lavet af Energi-styrelsen viser også, at vi taler mindre i telefon. Vi skriver i stedet bare med hinanden. Og når vi taler mindre med hinanden, så bliver vi automatisk også dårligere til det. 

At vi i fremtiden kommer til at snakke mindre sammen ansigt til ansigt, kan have betydning for den måde, vi er sammen på. Forskning viser nemlig, at brugen af sociale medier påvirker vores empati, og vi får sværere ved at forstå andre mennesker.

Så vi bliver altså mindre empatiske. Samtidig får vi kun vist de ting af vores chatbots, som vi allerede kan lide. Det betyder, at vi får endnu sværere ved at forstå det, når vi møder nogen, som ikke er enige med os. Og det er, hvad Liselotte Lyngsø kalder en ”feedbackkrise”. 

Men på den anden side er der på sociale medier en overflod af feedback. Det er bare i en anden form end tale – i form af likes, beskeder og emojis. Ifølge Liselotte Lyngsø er der altså også masser af gode muligheder for at tale sammen og udvikle sig der.

”Der er enormt meget feedback på sociale medier. Og hvis vi har et sprøgsmål, kan vi få altid få svar på det.”

At det kommer til at gå helt galt, det er Klaus Æ. Mogensen nu ikke så bange for. 

”De fleste mennesker vil gerne udfordres, og det kan kunstig intelligens ikke finde ud af. Vi kommer til at kede os, hvis ikke vi møder noget andet end os selv hele tiden.”

Spådom 3: Vi kommer til at møde hinanden på en anden måde

”Vi vil stadig gerne fællesskabet, for det har vi brug for som mennesker. Vi har brug for nærvær.” Sådan fortæller Liselotte Lyngsø.

Hun forklarer, at et kram stadig er mere værd for mennesket end en besked. Også selvom, der er fire lyserøde hjerter i den. Vi har altså stadig brug for hinanden, men hvordan vi finder hinanden, er i gang med at ændres.

I gamle dage havde vi landsbyer, fortæller Klaus Æ. Mogensen. Her lavede man aktiviteter med dem, som man boede tæt på. Og når man lavede en masse aktiviteter sammen, blev man også enige om hvad, man syntes, var interessant.

Nu er det blevet omvendt. Vi starter med at finde nogle andre, der har de samme interesser som os selv, for eksempel på nettet. Så mødes man og dyrker interessen sammen. Det kan så ende med, at man flytter sammen som enten venner eller kærester.

For eksempel kunne det være en gruppe gamere. De har mødt hinanden gennem et spil, og de er så endt med at flytte en gruppe sammen. På den måde kan de dyrke fællesskabet og teknologien. 

Spådom 4: Hvordan du vil bruge teknologien er forskellig

Det hele lyder lidt, som om teknologien er farlig, og hvis vi ikke passer på, så bliver vi bare dummere og dummere.

Men det er noget, som du sagtens selv kan styre. Liselotte Lyngsø mener nemlig, at man kan gribe teknologien an på to måder:

”Man ser det allerede nu, men der vil også komme to opdelinger i samfundet. Den ene del vil være dem, som for eksempel ser slim-videoer på YouTube, og som så går ud og laver slimen selv. De vil altså bruge teknologien til at gøre ting. Den anden gruppe vil bare sidde og se slim-videoen og bagefter bare se noget mere video. De vil altså bruge teknologien til at kigge på.” 

Om man bruger teknologien til at gøre ting med eller til at kigge på den, kommer til at betyde meget for os mennesker. For vi er jo af natur dovne. Så måske kommer den måde, vi hver især bruger teknologien på, til at være den største forskel på os i fremtiden?

Hvilken type tror du selv, at du vil være?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...



© Copyright - seismo 2019