Politik

Ny undersøgelse: Hver 20. unge pige i verden er blevet voldtaget

Hver tredje pige fra de fattigeste hjem i verden går ikke i skole.

Foto: Frank Holleman/Unspalsh

Nanna Hein


4 marts, 2020



For 25 år siden startede man med at kæmpe for pigers rettigheder. Men en ny rapport viser, at vi stadig ikke er i mål.

Du ved det sikkert godt. Når man vokser op i Danmark, er der en god chance for at få en bedre barndom end børn i mange andre steder i verden. I nogle lande er børn ikke lige så heldige – og slet ikke piger. En ny rapport fra børne-organisationen UNICEF viser, at unge piger i verdens fattigste lande ikke har det særlig godt. 

For 25 år siden lavede FN-landene en aftale om at få mere lighed mellem mænd og kvinder. Rapporten er lavet for at se, hvordan det går.

Hvad viser rapporten?

Den nye rapport viser, at hver 20. unge pige i verden er blevet voldtaget. Dette gælder for piger i alderen 15 til 19 år. 

Rapporten viser også, at der hvert år er 12 millioner piger under 18 år, som bliver gift væk. De er det, man kalder barne-brude. Når man er barnebrud, har man ikke selv bestemt, at man vil giftes – og man er slet ikke gammel nok til at blive det.

Man kan også se i rapporten, at hver fjerde pige i verden mellem 15 og 19 år ikke går i skole. Faktisk kan 53 procent af alle børn i verdens fattigste lande ikke kan læse.

Du kan læse mere om, at der bliver større ulighed mellem rige og fattige i verden, her.

Kampen for, at piger kan gå i skole

En af dem, der er kendt for at kæmpe for pigers ret til at gå i skole, er Malala Yousafzay.

  • Hun er fra Pakistan og er nu 22 år. Hun har kæmpet for pigers ret til skole-gang, siden hun var 11 år.
  • I 2012 blev hun skudt i hovedet af soldater fra terror-gruppen Taliban, på grund af det, hun kæmper for. Hun overlevede og bor i dag i England. 
  • I 2014 modtog hun Nobels Fredspris, som er en pris man får, for at have gjort noget særligt for freden i verden. Hun er den yngste, der nogensinde har fået prisen.

Kilde: Malala.org

Ser alt skidt ud?

Nej. Hvis vi kigger på 1950’erne, så gik kun halvdelen af verdens børn i skole. Nu er det kun ni procent af verdens børn, der ikke går i skole. 

Og over de sidste 20 år er antallet af unge piger, som ikke går i skole, faldet med 79 millioner. 

Så selvom rapporten måske ikke gør dig i specielt godt humør, så viser den også, at det er blevet bedre, end det var engang.

Men vi er ikke i mål endnu. Det forklarer Karen Hækkerup, som er general-sekretær i UNICEF Danmark, i en presse-meddelelse fra UNICEF:

”Hvis vi skal give alle verdens børn de samme muligheder i livet, så skal vi lære dem at læse og skrive – det er en helt basal ting, som alle verdens børn har ret til.”

LÆS OGSÅ: Flot, Danmark: Vores land er det dårligste sted at få venner.

Du kan se Malala holde tale om pigers rettighed til at gå i skole her.




© Copyright - seismo 2019