Politik

Loven om voldtægt skal ændres – og fokus skal være på samtykke frem for frivillighed

Statsminister Mette Frederiksen holdt i dag tirsdag spørgetime i Folketinget

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


27 februar, 2020



Regeringen har for længst besluttet sig. Der skal ændres i lovgivningen omkring voldtægt. Og fokus i den skal altså være på samtykke.

Statsminister Mette Frederiksen siger til en spørge-time i Folketinget, at loven om voldtægt skal laves om. Og den nye voldtægtslovgivning kommer til at lægge fokus på samtykke frem for frivillighed. Sådan skriver Kristligt Dagblad

De to ord “samtykke” og “frivillighed” har fyldt meget i medierne i den seneste uge. Politikere og eksperter har diskuteret, hvad forskellen er på de to ord – og om der overhovedet er nogen?

Den 20. februar anbefalede et hold af eksperter, at den nye voldtægtslov skal være baseret på frivillighed. Eksperterne er fra Straffelov-rådet, som rådgiver om den slags love, hvor forbrydere kan blive straffet med fængsel. Du kan læse mere om deres anbefaling her.

Hvad vil det så sige?

Hvad betyder “frivillighed” og “samtykke” for, hvornår noget er en voldtægt? Ja, det hele er faktisk ret forvirrende og minder også lidt om hinanden.

Men hvis man laver en voldtægtslovning, der har fokus på frivillighed, vil det sige, at der er fokus på, at begge frivilligt har sex med hinanden. Altså, at ingen bliver tvunget. 

Hvis man laver en voldtægtslovning, der har fokus på samtykke, så skal det at have sex stadig være frivilligt for begge parter. Her bliver man altså heller ikke tvunget. Men for at der er tale om samtykke, skal begge parter også have sagt klart ja til at have sex inden. 

De to former for lovgivning lyder meget ens. Men det skal forstås sådan, at med en samtykkelovgivning skal man aktivt vælge det at have sex til. Det betyder ikke, at du skal lave en kontrakt, hvor der står: ”Ja, jeg vil gerne have sex med dig”. Men begge parter skal være helt sikre på, at den anden gerne vil have sex.  

En hel masse frem og tilbage

Voldtægter i Danmark

  • I årene 2008-2018 er 6.200 kvinder hvert år i gennemsnit blevet udsat for voldtægt eller forsøg på det.
  • I 2018 blev der anmeldt 1.672 voldtægter eller voldtægtsforsøg. Men kun 127 personer blev dømt skyldige i voldtægt eller forsøg på det.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Der bliver snakket rigtig meget om voldtægtslovgivningen i medierne lige nu. Både, at den skal ændres, hvordan den skal ændres, og om danskerne overhovedet er i tvivl om, hvornår man har sex uden samtykke.

Siden Socialdemokratiet kom i regeringen sidste år, har partiet villet ændre voldtægtsloven. Det blev regeringen enige med tre andre partier om – Radikale Venstre, Socialistisk Folkepart (SF) og Enhedslisten.

De tre partier lavede det, de kaldte et forståelsespapir. Et forståelsespapir er en tekst, hvor man har lavet en række punkter, som man er enige om, at man vil følge. 

I forståelsespapiret stod blandt andet, at man ville lave en voldtægtslovgivning med fokus på samtykke.

I sidste uge kom Straffelov-rådet så med den her en anbefaling. I anbefalingen stod der, at man skulle lave en voldtægtslov, hvor man fokuserede på frivillighed.

Det syntes Justitsministeren Nick Hækkerup var en god ide. Han mente, at der var et stort overlap mellem samtykke og frivillighed.

Men det var både Socialistisk Folkepart (SF) og Enhedslisten ikke tilfredse med. De ville have fokus på samtykke og ikke frivillighed. Det var jo også det, de havde aftalt i forståelsespapiret

Men efter al den snak frem og tilbage har statsminister Mette Frederiksen nu endelig sagt, at det er samtykke, som loven skal fokusere på. 

Til april vil der komme et udspil til en ny voldtægtslov.

LÆS OGSÅ: #MeToo: Harvey Weinstein er fundet skyldig i sag om seksuelle overgreb.




© Copyright - seismo 2019