Kultur

Få 25 kroner for at aflevere brugt fyrværkeri – men pas på fusere

Salget af fyrværkeri startede den 15. december. Flere forretninger har indført pant på fyrværkeriet.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


18 december, 2019



Flere danske butikker, som sælger fyrværkeri, har valgt at putte pant på. Det betyder, at du kan få penge for at aflevere dit brugte fyrværkeri.

Nytårsaften betyder for mange mennesker fest og fyrværkeri. Men det betyder også gader, der flyder med brugt fyrværkeri dagen efter.

Det har flere butikker i Skive, Dragør, Valby, Gentofte og Hørsholm nu gjort noget ved. Det skriver DR.

De har nemlig valgt at sætte pant på fyrværkeriet. Så når du kommer ind og afleverer et brugt batteri, så får du et gavekort på 25 kroner – hvis batteriet bliver afleveret i den forretning, hvor det er købt.

I nogle af forretningerne tager de også imod fyrværkeri, som er købt andre steder. Men så giver det kun 10 kroner. På den måde håber forretningerne, at der bliver ryddet op på gaderne efter nytårsfesten.

Brugt fyrværkeri kan være farligt

Der er to ting, som du skal tænke over, inden du samler brugt fyrværkeri op fra gaden. Det fortæller Dan Lei, som ejer Krudthuset i Skive – en forretning der sælger fyrværkeri med pant på – til DR.

Først skal man tjekke, om fyrværkeriet har været afskudt eller ej. Afskudt fyrværkeri uden gløder på, kan man sagtens samle op. Er der stadig gløder på, skal man hælde vand på det, før man samler det op.

Hvis fyrværkeriet ikke er blevet afskudt, så skal man vente 5-6 timer med at samle det op. Du skal nemlig være helt sikker på, at det ikke er en fuser, som lige pludselig sprænger i hånden på dig.

Flere politikere vil også have pant på fyrværkeri

Partierne Alternativet, SF og Enhedslisten synes også, at det er en god idé med pant på fyrværkeri. De foreslår et system, som minder om det, vi kender fra flasker med pant på.

Men Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change er skeptisk. Det kan nemlig være farligt.

”Jeg er skeptisk, om det er tænkt igennem i forhold til: ‘Gå ikke tilbage til en fuser’. Hvis børn nu samler fyrværkeri op, der ikke er skudt af,” siger Henrik Beha Pedersen til TV2.

Du kan allerede nu købe fyrværkeri i forretningerne. Men det er kun lovligt at fyre det af mellem den 27. december og 1. januar.

Er det en god idé med pant på fyrværkeri?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...



© Copyright - seismo 2019