Kultur
7 skøre jule-traditioner fra andre lande
Rulleskøjter, dæmoner og rådne fugle – glædelig jul!
Mange mennesker i verden ville grine, hvis de hørte, at folk i Danmark danser rundt om juletræet til jul. Det gør man ikke ret mange steder i verden. Og når man tænker over det … er det så ikke ret weird?
Men der er også juletraditioner i andre lande, som lyder ret vilde. Medier som Newsweek, Mental Floss og The Daily Meal har listet de mærkeligste juletraditioner rundt omkring i verden.
Og vi har samlet vores syv favoritter her.
1. Var det noget med hval til julemiddagen?
De fleste danskere spiser and eller flæskesteg til jul. Men julemiddagen ser lidt anderledes ud i Grønland. Her spiser man typisk Mattak og Kiviaq. Mattak er hud fra en hval med blævrende spæk, det vil sige et lag af fedt, ovenpå – og det hele spises råt.
Ikke badass nok? Så prøv kiviaq, som består af 400-600 små fugle kaldet søkonger, som sys ind i skindet fra en sæl og graves ned i jorden. Når de er godt rådne, så graves de op igen – og så er der serveret. God appetit.
2. Dæmonisk monster
Ham her ligner en, der ville føle sig bedre hjemme til halloween end til jul. Men i nogle dele af Tyskland og Østrig dukker monsteret Krampus op om aftenen den 5. december, som kaldes Krampusnacht – det betyder Krampus-nat på dansk. Han er halvt dæmon, halvt ged, og han har store horn og uhyggelige øjne.
Krampus er på en måde ligesom julemanden, bare i en ond version. Han kommer ikke for at give gaver til artige børn, men for at piske uartige børn med grene – og trække dem med ned i underverdenen. Det siges, at han er søn af kvinden Hel fra nordisk mytologi, som hersker over dødsriget.
I dag kan man se unge mænd klæde sig ud som Krampus og gå gennem byen på Krampusnacht, for at skræmme byens borgere for sjov.
Tjek Krampus ud her:
3. Spænd rulleskøjterne
Hvordan kunne julen overhovedet blive mere festlig? Venezuela har fundet svaret – med rulleskøjter!
De fleste personer i det sydamerikanske land er kristne. Og når borgerne i hovedstaden Caracas skal i kirke juleaften, så ruller de derhen på rulleskøjter. Traditionen er blevet så populær, at politikerne lukker gaderne for biler, så familier kan rulle sikkert i kirke.
Der kan være cirka 30 grader til jul i Venezuela, så man kan i hvert fald ikke køre på kælk eller i slæde. Så hvorfor ikke rulleskøjter?
4. Kentucky Fried Christmas
I Japan spiser mange kylling til jul. Men ikke hvilken som helst slags kylling. Dybstegt kylling fra den amerikanske kæde Kentucky Fried Chicken. Hvorfor skulle man dog spise fastfood til jul?
Det er der en helt særlig grund til. Jul er forbundet med kristendom, og i Japan dyrker de fleste indbyggere religionerne shinto og buddhisme – der bor 126 millioner mennesker i Japan, og kun cirka to millioner er kristne. Derfor er julen ikke blevet fejret ret meget i Japan.
Men det besluttede Kentucky Fried Chicken at lave om på i 1970’erne. Så Fastfood-kæden lavede en masse reklamer, som fortalte japanerne, at Kentucky Fried Chicken er den perfekte julemad. Og man må sige, at det virkede. Faktisk er Kentucky Fried Chicken så populær på juledag, at man må bestille plads ved et bord på mange Kentucky Fried Chicken-restauranter.
Se, hvordan KFC-jul ser ud i Japan her:
5. Gigantisk brændt ged
Kender du de der julebukke – halm-strå formet som en ged og bundet sammen af røde bånd – der dukker op som pynt i nogle hjem i december? Traditionen med julebukken stammer faktisk fra Sverige. Og julebukken over dem alle findes i den svenske by Gävle.
Siden 1966 er der hvert år blevet lavet en cirka 12 meter høj julebuk midt i Gävle. Men der er også opstået en anden tradition: Folk sætter ild til julebukken og brænder den ned.
Siden 1966 er den kun overlevet 14 gange – de andre år er den blevet brændt ned. I 1974 kørte nogen endda ind i julebukken med en stor bil og fik den til at vælte.
Hvad har den stakkels ged dog gjort? Sådan så det ud i 2011, da den gik op i røg:
6. Trendy julekat
I Island har man et fantasi-monster, som dukker op til jul – en stor, uhyggelig julekat. Jólakötturin hedder den på islandsk. Hvordan kan en kat være uhyggelig, spørger du?
Julekatten holder øje med dig fra sneen. Og den er klar til at spise sig, hvis du ikke har fået nyt tøj til at have på juleaften. Julekatten går altså op i mode.
Man ved ikke præcis, hvordan traditionen om julekatten er opstået. Men måske er det fordi, at landmænd i gamle dage belønnede alle ansatte på deres gård med nyt tøj, hvis de havde arbejdet flittigt op til jul. Hvis man var god til sit arbejde, fik man altså nyt tøj. Og derfor blev det vigtigt for islændinge at have nyt tøj på juleaften – og det er det stadig i dag.
7. Den skidende julefigur
En figur af en mand, som har trukket bukserne ned om anklerne og sidder klar til at skide med røven bar. Lugter det ikke bare langt væk af julestemning?
Den lille figur dukker op hvert år i Catalonien, som er en region i den nordøstlige del af Spanien. Han hedder Caganer, som ret præcist betyder ”skideren”.
Figuren kan blandt andet ses på julemarkeder i området. Her dukker han op i krybbespil – små opsætninger af figurer, som traditionelt viser, hvordan det så ud, da Jesus blev født. ”Skideren” sidder altså ved siden af Jomfru Maria og den lille baby-Jesus.
Kunne det være mere perfekt? Tjek caganer ud her: