Politik

22-årig ungdomspolitiker støtter Trump: Folk kalder det “bindegalt”

Tobias Weische har været landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom siden maj.

Foto: Pressefoto: Dansk Folkepartis Ungdom

Freya Ea Bjørnlund


5 november, 2020



Formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Tobias Weische, er begejstret for Donald Trumps politik. Især, når det kommer til indvandrere.

Der bor ikke så mange Trump-fans i Danmark. Kun 10 procent af danskerne har tillid til præsidenten, viser en undersøgelse fra Pew Research Center.

22-årige Tobias Weische er en af dem, der støtter Trump. Han er landsformand for ungdomspartiet Dansk Folkepartis Ungdom (DFU).

Og fra tirsdag klokken 17 til onsdag morgen klokken 10 sad han foran tv’et sammen med flere kammerater fra sit parti og krydsede fingre for, at Trump bliver valgt som præsident i fire år mere.

Torsdag eftermiddag håber han stadig. Men mens stemmerne stadig bliver talt op, ligner Trumps modstander Joe Biden mere og mere en vinder. Det har Tobias Weische også indstillet sig på.

”Vi havde ikke regnet med, at vi skulle sidde der så længe. Men det blev jo så ufatteligt spændende,” siger han.

”Men jeg kan ikke se, at han kan vinde nu.”

”Her taler man engelsk”

Når Tobias Weische taler med andre unge om, at han støtter Trump, så er det langt fra alle, der kan forstå ham.

”De kan sige, ’Det er bindegalt, hvordan kan du støtte ham, han er jo racist.’”

Den køber han ikke.

”Der er jo intet, som peger på, at manden er racist. Det, I betegner som racisme, vil jeg jo sige, er, at han taler om de åbenlyse problemer, når det kommer til de illegale immigranter fra Sydamerika. Der er alt for mange kriminelle blandt dem. Eller, når han taler om islamisk terror.”

Der er mange ting, Donald Trump har klaret godt de seneste fire år, mener Tobias Weische. Blandt andet har han været hård over for Kina og Iran, der ikke er allierede med USA. Og han har startet et godt forhold til Nordkorea, som i fremtiden kan føre til, at landet skiller sig af med sine atom-våben. Og han har taget et opgør med korruption i politik.

Men det vigtigste er, at han har sørget for, at de helt almindelige amerikanere, der bor i små landsbyer og måske ikke har en uddannelse, har fået flere penge mellem hænderne. Og så har han kæmpet for national-konservatismen.

Det betyder blandt andet, at ”man gerne vil bevare og beskytte det, som tidligere generationer har bygget op,” forklarer Tobias Weische.

”Som den første præsident i meget lang tid har han forsøgt at bremse den illegale indvandring. Og han har sat kultur-spørgsmål på dagsordenen. Altså hvad vil det sige, at være amerikaner? For eksempel, at her taler man altså engelsk, ikke spansk. Det er lidt den samme debat, vi har haft herhjemme om danske værdier.”

Skal stemmerne tælles op igen?

Valget er ikke afgjort endnu. Men tirsdag morgen dansk tid holdt Donald Trump en tale, hvor han sagde, at han allerede havde vundet.

”Vi var ved at vinde dette valg, og helt ærligt så vandt vi dette valg,” sagde han.

Han sagde også, at der var ”massiv valg-svindel” med stemmerne. Senere har han krævet, at mange af stemmerne skal tælles om. Han har også lagt sag an for at stoppe optællingen af stemmer i staterne Michigan, Pennsylvania og Georgia.  

Det er helt usædvanligt, at en politiker i et demokrati siger, at man ikke skal lytte til stemmerne. Tobias Weische kalder det ”ærgerligt”, at Trump udråbte sig selv som vinder før tid.

”Det er bestemt noget, der ligger meget langt væk fra min virkeligheds-opfattelse, og hvordan jeg selv ser på, hvordan man som leder skal håndtere det, når man har tabt et valg.”

”Det ligger langt væk fra, hvordan vi gør herhjemme i Danmark. Det er fordi, at vi har en tillid til vores politiske system. Det har de jo slet ikke i USA.”

Men han mener dog, at Trump har én god pointe. Nemlig, at nogle stemmer bør tælles op igen.

”Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har været ude at sige, at hendes mand har fået en brev-stemmeseddel til det her valg. Men hendes mand har altså været død i fem år. Og jeg kan ikke sige, hvor omfattende det her problem er. Men hvis hendes mand, der har været død i fem år, har fået en stemmeseddel, hvor mange tusinder af mennesker, der også har været døde i fem år, har så også fået en?”

– Når han bruger den slags metoder, som man kunne kalde udemokratiske, er det så ikke der, det er på tide at tage afstand fra Trump?

”Jeg synes ikke, det er en god ting, at han går ud og siger, at vi skal stoppe med at tælle stemmer. Men jeg synes, at det er helt legitimt, at når man kan påpege, at der er et problem med stemmesedlerne, at man så får undersøgt det.”

LÆS OGSÅ: Drama i USA: Trump mener, at han har vundet – selvom alle stemmerne ikke er talt op




© Copyright - seismo 2019